8 különleges és legendás szobor a világ minden tájáról

Rengeteg szép dolog van a világban, amit szívünk szerint kőbe vésnénk. Ezt tették azok a szobrászok, akik az alábbi szobrokat megalkották. A szobrok mellé gyakran valamilyen történet társul.

Ilyen például a budapesti hölgy legendája, aki az első világháborúban nap mint nap az erkélyen várta haza a férjét. A férfi halálhíréről levélben értesült a hölgy, melyet szintén ezen az erkélyen bontott fel. A hír hallatán a hölgy holtan esett össze. A rossz hír azonban sajnos nem volt igaz, a férj hazaérkezett és kedvesének egy szobrot állított az erkélyen. A szobor a budapesti Thököly úton található. Összeválogattunk néhány fotót a legérdekesebb szobrokról.

1. Magányos hableány

Koppenhága világhírű nevezetessége a kis hableányt ábrázoló szobor a tengerparti sétányon. A bronz sellőlány a parttól 3 méterre található egy sziklán.

A kis hableány

A hableány Koppenhágában, aki örökre ezen a sziklán ücsörögve ül modellt a fotózó kedvűeknek.

2. Mitológiai lények a város felett

A vízköpők eredetileg egyszerű vízelvezetők, amik idővel díszes borítást kaptak mitológiai lények formájában. A párizsi Notre Dame épületén több “gargoyle” is helyet kapott, akik a hiedelmek szerint védelmet jelent a gonosz ellen.

Párizs vízköpőinek egyike

Gargoyle a többszáz éves Notre Dame oldalán. Elgondolkodtató, hogy Párizs szimbólumainak egyike éppen a nemrég még lángokban álló épület oldalát őrző vízköpő…

3. Vágtázó lovak az üzleti negyedben

Ezek a csodálatos bronzparipák az amerikai Dallas külvárosának üzleti negyedében, Las Colinas-ban vágtatnak tűzön-vízen át. A szobrot a kenyai származású Robert Glen több, mint hét éven át készítette, a lovak patái alatt csobogó szökőkutakat is ő tervezte. Robert Glen bonzszobrokat készít, melyekhez fénykép helyett élő állatok szolgáltatják a mintát. A musztáng szoborcsoport a világ egyik legnagyobb lovasszobra, amelyért az alkotó számos díjat kapott.

Lovasszobor

Az unalmas külsejű irodaházak rengetegéből ez a néhány gyönyörű ló a csodával határos módon képes kiszakítani az arra járót. Szinte fáj, amikor utolér a felismerés, hogy a lovak nem lélegeznek…

4. Hogy kerül a cipő…

A budapesti rakparton sétálni megnyugtató és kellemes kikapcsolódás. A pesti oldalon a kávézóktól távol, egy csendesebb partrészen, a Széchenyi rakparton szívfacsaró nevezetesség sorakozik. A parton hagyott cipők mellett az alábbi felirat olvasható: „A nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok emlékére állíttatott 2005. április 16-án.”

Cipők vasból

Az üres cipők és a mécsesek látványa szívszorító.

5. Gigantikus lovasszobor Mongóliában

A világ legnagyobb lovasszobra Mongóliában található. Az ezüst színű paripát Gengis Khan mongol császár üli meg. Dzsingisz kán nagyságát nem lehet nem észrevenni…

Gengis Khan

Az épület előtt járó-kelő emberek akkorák, mint a hatalmas fémcsászár ujjai.

6. Természetfeletti hatású kőszobrok

A Húsvét-szigeteket 1722-ben, húsvét vasárnapján fedezte fel egy holland tengerészkapitány, ezért kapta a sziget ezt a nevet. A vulkáni tufából faragott, világhírű Moai kőszobrokat az egykor itt élők saját őseiknek állították fel. A szobrok a világörökség részét képezik.

Húsvét-szigetek

7. Haldokló oroszlán a sziklában

A “Haldokló oroszlán” az egyik leghíresebb műemlék Svájcban, Luzern városában. Az óriási kőszobrot egy szikla oldalába vésték katonák emlékére. A szobor alatt egy tó található, melyben tavirózsák között tükröződik vissza a lándzsával megsebzett oroszlán.

Haldokló oroszlán

Hátborzongató a sziklába vájt, haldokló kőoroszlán, ami akárhogy is nézzük, hasonlít a mi Lánchídunk oroszlánjaira…

8. A leghíresebb szobor a repülős filmjelenetekből

A híres New Yorki Szabadság-szobor. Az óriási rézszobrot Amerika a függetlenség napjának százéves évfordulóján kapta a franciáktól. A szobor belsejében múzeum található, valamint egy csigalépcsőn juthatunk el a koronába, ahol egy kilátóból lehet letekinteni a Hudson folyóra és a Manhattan városára. Tudtad, hogy a Szabadság-szobor fémvázát ugyanaz a francia építőmérnök tervezte, mint a párizsi Eiffel tornyot?

Szabadság-szobor

Szinte nincsen olyan amerikai akciófilm, amiben ne szerepelne a szabadságot szimbolizáló rézszobor.

A világ színes és gyönyörű. A mérföldköveit jelentő eseményeket és a hozzá fűződő személyeket hol kőbe vésik, hol kiöntik fémből, hogy az utókor számára is példamutató legyen. A szobrokhoz fűződő történetek mindannyiunk számára tanulságosak, kopottságuk pedig az idő múlását, azaz az emlékmű fontosságát erősítik. Manapság aki nem szobrász, az is a jelent próbálja kőbe vésni, de a mi eszközeink a véső és a kalapács helyett az okostelefon, amivel bármi megörökíthető…

Borítón: Oroszlán szobor, Lánchíd

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük