6 bámulatos ferde építmény, amitől tátva marad a szád

Miért kell mindig mindennek szabályosnak, egyenesnek lennie?! Sokan Az építészet és a fantázia egyesüléséből olykor elképesztő épületek születnek. Egyes tervezők a gömbölyűből csinálnak szögletest, mások a fizika törvényeivel kacérkodva élére állítják a házakat…

Ferde Ház, Ulm

A ferde ház nem szándékosan lett ferde, de tulajdonosai feltalálták magukat és

1. A világ legferdébb szállodája

Kezdjük mindjárt a világ legferdébb szállodájával! “A ferde ház” nevű hotel Németországban található. A 14. században épült épület Ulm város egyik nevezetessége. Ferdeségét annak köszönheti, hogy a régi időkben az egyik oldala a laza talaj miatt megereszkedett. A 17. században már kőfallal váltották ki a megdőlt falakat, az épület ezután is tovább dőlt. Azóta minden további szükséges statikai felújítást elvégeztek az épületen, így 1995 óta hotelként működik. A szállodai szobák természetesen vízszintben vannak, ezt az ágyakba beépített vízmérték bizonyítja! 1997-ben az épület “ A világ legferdébb szállodájaként” a Guiness rekordok könyvébe is bekerült!

Fejjel lefele ház

Nem egészen így képzeltük el a mézeskalácsházat, nem igaz? 🙂

2. Az Egyesült Királyság első „fejjel lefelé háza”

Az Egyesült Királyság első „fejjel lefelé háza” nem csak ferde, hanem egyenesen a fordítva épült meg. A háztető van alul és rajta állnak a ház falai. A szürreális látványosságot egy karácsonyi vásár részeként építették. Nem csak kívül, belül is minden fejjel lefelé van berendezve: a ház két emeletes, teljesen berendezett szobákkal, amelyekben a bútorok a fejünk felett találhatók, a „padlón”. A ház küszöbét 4 fontért lehet átlépni az angol Bournemouthban.

Turning Torso

Messziről mintha egy légyre vadászó újságpapír lenne a nyakatekert felhőkarcoló…

3. Svédország csavart felhőkarcolója

Malmö szimbolikus jelképe egy 190 méter magas csavart torony. Az aljában irodák kaptak helyet, az 54 szintjén pedig 149 luxusapartmant foglal magába. A „becsavarodott” épület téglái az egyel lejjebbihez képest 10 fokot vannak elfordítva, így lehetséges, hogy az épület legfelső része már 90 fokkal elcsavarodik. A Turning Torso nemcsak Svédország (és Skandinávia) legmagasabb épülete, de Európa második legmagasabb lakóépülete is egyben.

Görbe ház

A Krzywy Domek elég szürreális látvány, minthacsak Alice Csodaországába csöppentünk volna… Pedig igaz!

4. Lengyelország görbe háza

Aki emlékszik még az egykori Fővárosi Vidámparkban az Elvarázsolt kastélyra, biztosan a görbetükröket sem felejtette el. A lengyelországi Crooked House a Rezydent bevásárlóközpont részét képező görbe épület pontosan úgy néz ki, mintha egy ilyen tükörben látnánk az épület tükörképét. Csakhogy ez igazi…

Ferde Torony, Pisa

Annyi éven át építették, mégis ferde maradt az olaszok harangtornya.

5. A több mint 200 évig épült pisai Ferde torony

A több, mint 55 méter magas pisai ferdetorony építését 1173-ban kezdték meg. Az épület 200 évig épült úgy, hogy ebből 100 évig a történelem háborús körülményei miatt szüneteltek a munkálatok. Az épület a harmadik emelet megépülte után ferdült el 1178-ban, amikor a talaj gyengesége miatt a torony megsüllyedt. Ezt követően kiegyensúlyozása után a torony elkészült, de még ezután is több évtizedig próbálták helyreállítani a ferdülését. Habár a tornyot visszamozdítai nem tudták, a további dőlését a jelenlegi megoldással megakadályozták, így 2001-től az olasz nevezetesség újra látogatható.

Grincs torony

Leginkább a karácsonykor kapható Grincsfákra emlékeztet a brit templomtorony csúcsa.

6. Van, ahol ferde a torony, van, ahol meg csavarodik

A chesterfieldi templom csavart tornyának legendája szerint egyszer egy szűz akart házaságot kötni ebben a templomban, amitől a egyház úgy meglepődött, hogy még a templom torony is megfordult, hogy megnézze magának a menyasszonyt. Sokan ezzel szemben az Ördögöt tartják felelősnek, de valójában a tornyot nem mesteremberek építették, ezért állítólag a torony burkolatát jelentő ólom a hőtágulásnak köszönhetően csavarja meg a templomtornyot.

Nem minden esetben beszélhetünk építészeti remekműről, de ahol porszem került a gépezetbe, bizony ott is a zseniális építészek és statikus szakemberek oldják meg a problémát!

Képek: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük