Hogyan építhetünk be utólagosan ajtót vagy ablaknyílást a főfalba?

Aligha akad olyan gyerekszoba, ahol az ágy alatt ne lapulna évekig gyűjtött Lego, vagy valamilyen építőkocka. Már az építőjáték megtanította nekünk, hogyan kell masszív főfalakat építeni! A játék közben előfordult, hogy kimaradt a ház ablaka. Ilyenkor keservesen kiabáltunk apu után, de ő sem tudott más tanácsot adni, minthogy vissza kell bontani a főfalat!

Nagyban azért nem ilyen egyszerű a dolog, egy ajtót, vagy egy ablakot nem lehet csakúgy “kikapni” a falból, az utólagos nyílászáró beépítéséhez komoly előkészületekre van szükség!

Omlás megelőzése ajtó és ablak utólagos beépítésekor

Akár ajtóról, akár ablakról van szó, ismernünk kell, hogy statikailag mi az, amit a főfalaink kibírnak. Mivel mi laikusként nem tudunk ehhez szükséges számításokat végezni, szakemberre van szükségünk. A statikus képes megállapítani, hogy a “beavatkozás” elvégezhető-e a kívánt falfelületen.

Amennyiben mehet a munka, a nyílászáró helyének kibontása után a legfontosabb a felette lévő teher eloszlatása, azaz egy áthidaló építése, amit alulról gerendákkal szoktak megtámasztani a munkálatok idejére.

Ajtó és ablak utólagos beépítése falbontás nélkül

Mivel a nyílás feletti áthidalóra így is úgy is szükség van, bevált szokás, hogy a régi ajtó illetve ablaktokba helyezik el az új nyílászárót. Ez egy költség kímélőbb megoldás, hiszen jó minőségű használt ablakot sokkal jobb áron kapunk, mint vadonatújat.

Ennek azért van jelentősége, mert a korszerű ablakok nem minden esetben olyan tartósak, mint elődeik, amikor nem létezett az úgynevezett “fogyasztói társadalom”.

 

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük