Hogyan ápoljuk a cementlapot?

Mi az, ami a legkelendőbb a mai világban? A válasz nagyon egyszerű, az egyediség. Ma, amikor a cementlap gyártása ugyanúgy tömeggyártásban folyik, mint sok-sok használati cikk, igazán különlegesnek számít egy egyedi gyártású darab. Újra reneszánszukat élik az égetés nélkül, préseléses technikával, kézzel gyártott cementlapok. A retro a sláger ezen a téren is, ami azt jelenti, hogy bár ma már nem azok a minták és színek uralkodnak, mint régen, de hasonló technikával készülnek. A lapok gyártása kézműves technika alkalmazásával történik. A cementlapok nem rendelkeznek égetett mázzal, a préselés, a cement, illetve a márványpor végzi el a „kemény munkát”, ezért egy kicsit több gondoskodást igényelhetnek, mint tömegesen gyártott társaik.

Ilyen ápolási eljárások például az:

  • Impregnálás: olyan anyagkezelési művelet, amelyben az egyik anyagot átitatják a másikkal. A célja pedig az, hogy az anyag bizonyos tulajdonságai megváltozzanak ezáltal.
  • Viaszolás: a viasszal való bedörzsölés nagyon régi eljárás, mely segítségével fényesebb lesz a cementlap.

Az impregnálást és viaszolást elég néhány évente elvégezni ahhoz, hogy szép, ápoltak legyenek egyedi, kézzel gyártott cementlapjaink. Törődésünk következtében ragyogni fognak és takarítani is könnyebb lesz őket.

És hogy mivel takarítsuk? A legjobb, ha nem túl savas és bázisos, tehát semleges PH értékű takarító szereket használunk, ilyen például a normál mosószappan. Szeretetteljes emlékeket idézhet fel ez a művelet, ugyanis a nagymamáinkra jellemző, egyszerű tisztaság elvét követve, sima ronggyal gyönyörű tisztára tudjuk törölni a kerámialapokat.

 

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük