Házalapozás

Alapokról az alapoktól

Egy építkezésnél vannak olyan elemek, amik utólag is változtathatók, ám az alapozás nem ilyen. Az épületet tartó szerkezetnek elsőre hibátlanul kell elkészülnie, ha nem kívánsz magadnak megoldhatatlan problémákat a későbbiekben. Ha építkezni készülsz, nem árt, ha tisztában vagy az alapozás alapvető kérdéseivel.

A ház alapozásánál gyakran sávalapot készítenek, ami a nevének megfelelően sávokban támasztja alá az épület nagy terhelésnek kitett részeit. Ritkábban, elsősorban pillérvázas épületeknél alkalmaznak pontalapozást. Amennyiben egyenetlen a terep, gyenge a talaj, és a talajvíz is veszélyt jelent, a lemezalapozás a megoldás.

A ház alapozása nem az alap kiásásával, hanem a kitűzésével kezdődik. Ez is szakembert kívánó feladat, hiszen a pontatlanság problémákat okozhat nemcsak a belső terek méreteinél, hanem az építési szabályzat előírásainak betartásánál is.

A ház alapozásánál oda kell figyelni a tervezett mélység megtartására, nem célszerű azon csökkenteni a kivitelezésnél. Az épület tömegének szilárdan tartása mellett az is fontos, hogy az alap a fagyhatár alá kerüljön, így csökkenthető a megsüllyedés veszélye.

Kész betonnal egyszerűbb a munka, és megbízhatóbb a minőség is, mint a helyszínen kevert betonnal. Nem szabad elfeledkezni a víz- és csatornarendszer védőcsöveinek elhelyezéséről, majd a beton beöntése utáni tömörítésről, döngölésről sem.

Amikor a ház alapozása elérte a föld felszínét, akkor következik a lábazat elkészítésének fázisa, melyhez zsaluzásos vagy zsaluköves technológiát használnak.

Ha mindez jó minőségben elkészül, bízhatsz abban, hogy a házad hosszú évtizedekig szilárdan áll majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük