Házalapozás

Alapokról az alapoktól

Értékeld a cikket

Egy építkezésnél vannak olyan elemek, amik utólag is változtathatók, ám az alapozás nem ilyen. Az épületet tartó szerkezetnek elsőre hibátlanul kell elkészülnie, ha nem kívánsz magadnak megoldhatatlan problémákat a későbbiekben. Ha építkezni készülsz, nem árt, ha tisztában vagy az alapozás alapvető kérdéseivel.

A ház alapozásánál gyakran sávalapot készítenek, ami a nevének megfelelően sávokban támasztja alá az épület nagy terhelésnek kitett részeit. Ritkábban, elsősorban pillérvázas épületeknél alkalmaznak pontalapozást. Amennyiben egyenetlen a terep, gyenge a talaj, és a talajvíz is veszélyt jelent, a lemezalapozás a megoldás.

A ház alapozása nem az alap kiásásával, hanem a kitűzésével kezdődik. Ez is szakembert kívánó feladat, hiszen a pontatlanság problémákat okozhat nemcsak a belső terek méreteinél, hanem az építési szabályzat előírásainak betartásánál is.

A ház alapozásánál oda kell figyelni a tervezett mélység megtartására, nem célszerű azon csökkenteni a kivitelezésnél. Az épület tömegének szilárdan tartása mellett az is fontos, hogy az alap a fagyhatár alá kerüljön, így csökkenthető a megsüllyedés veszélye.

Kész betonnal egyszerűbb a munka, és megbízhatóbb a minőség is, mint a helyszínen kevert betonnal. Nem szabad elfeledkezni a víz- és csatornarendszer védőcsöveinek elhelyezéséről, majd a beton beöntése utáni tömörítésről, döngölésről sem.

Amikor a ház alapozása elérte a föld felszínét, akkor következik a lábazat elkészítésének fázisa, melyhez zsaluzásos vagy zsaluköves technológiát használnak.

Ha mindez jó minőségben elkészül, bízhatsz abban, hogy a házad hosszú évtizedekig szilárdan áll majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük