Generálkivitelező

Felújítás: generálkivitelező vagy egyéni szakemberek?

Használt házak vásárlásakor általában szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a lakóterünkre bizony ráfér a felújítás – ha másért nem is, legalább azért, hogy saját ízlésünknek megfelelőre szabjuk.

Ha sok a munka, mindig felvetődik a kérdés: bízzunk meg egy generálkivitelezőt, aki az összes munkálatot összefogja, vagy inkább hívjunk egyéni szakembereket az egyes munkafázisokra?

Első körben az árajánlatok bekérésével kezdjük – és itt sokaknál már el is dől a kérdés, hiszen egy generálkivitelező legalább 10-20%-kal drágábbra jön ki, ráadásul egy összegben hallani a költségeket akár sokkoló is lehet. Amit viszont ezért cserébe kapunk: idő- és minőségi garancia, valamint a munkálatok teljes megszervezése az anyagbeszerzéstől a kész munka átadásáig. Nincsenek nagy csúszások, más szakmunkára várakozások, hiszen a generálkivitelező is abban érdekelt, hogy saját szakembereinek idejét optimálisan ossza be.

Egyéni szakemberek megbízása esetében gyakran előfordul, hogy bizony egy-egy szakember túlvállalja magát vagy más ok miatt csúszik a teljesítéssel, így a következő munkafázis is tolódik – ami persze az utána következő szakmunkát végző vállalkozók időbeosztását is teljesen felboríthatja. Megkezdődik az egymásra várakozás, akár hetekre, hónapokra is leállhat a munka – ha pedig ezt ki akarjuk köszörülni, jön a fejfájás, rohangálás, SOS szakember keresés. Az anyagbeszerzéssel, szervezéssel közel egy teljes állásnyi plusz feladatot veszünk a nyakunkba, de (jó esetben) olcsóbban jövünk ki, mint egy generálkivitelezővel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük