Esővíz

Gazdálkodj okosan – az esővízzel

Elkészült az új házad? Beköltöztél és a birtokbavétel jeléül azonnal teleültetted a balkont futómuskátlikkal? Vagy inkább a sokszínű, apró virágú petúniát kedveled, ami csak úgy szomjazza kora nyári esténként a vizet?

Majd megjött a vízszámla és elkezdtél gondolkodni azon, hogy milyen okos a szomszéd, hiszen kutat fúratott. Azután, egy porosan fullasztó délután, a kerítés feletti beszélgetésből kiderült, hogy már csak éppen, hogy van víz a kútban, csökken a talajvíz szintje, beköszöntött az aszály. Az eső minden cseppjéért kár, tanulj meg okosan gazdálkodni a vízkészletekkel!

Ma már sokféle lehetőség közül választhatsz. A legegyszerűbb, ha az ereszcsatornák alá teszel egy műanyag hordót, amibe belecsorog majd a tetőn összegyűlt víz. Akár szivattyúval is kiemelheted a vizet, de jó mókaként a gyerekek, főleg az unokák is szívesen besegítenek az öntözésbe.

Vannak ettől merészebb megoldások is. Az esővízgyűjtő tartályokat, ciszternákat gyakran a pincékbe vagy az épületek mellé, a talajba helyezik le már az építkezések során vagy utána és ezekbe kerül a már megszűrt esővíz. A mai korszerű szűrők és csővezetékek, szivattyúk és átemelők beépítésével egyre több felhasználási lehetőség adódik a WC öblítéstől kezdve a mosáson, takarításon keresztül az öntözésig. A szennyeződésektől megfelelően megszűrt esővíz például a mosógéphez is használható.

A pázsitos kerttel rendelkezők számára a legnagyobb kihívás azonban továbbra is az öntözés marad. Az esővíz tartály, tele a begyűjtött csapadékkal a szárazabb időszakra vár, és még ha arra kényszerül is a hatóság, hogy betiltsa az öntözést a vízhiány miatt, a ciszternából nyugodtan kielégíthető az öntözési vízigény.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük