Élettér

Amit érdemes eltanulnunk őseinktől: a magyar élettér elrendezése

Manapság számos divatos ház, otthon és élettér-elrendezési irányzat próbál teret hódítani, ezek közül sokat bizonyára te is ismersz. De vajon elgondolkodtál-e már azon, hogy melyek lehetnek a hagyományos magyar élettér elrendezésének bevált törvényszerűségei?

Fehér szín

A fehér színnel, főként a falon, de a használati tárgyakon is, ma már talán nehéz lehet megbarátkozni, mégis számos előnye van. Tágítja a teret, könnyű javítani, illetve nem mellesleg sokkal kevesebbe kerül a fehér festék, mint a színezett. A fehérre meszelés pedig „tisztítja” is a teret.

Természetes anyagok

A lakberendezés egyik vezérelve a természetes anyagok használata. Nem csak a házépítés történt biológiailag lebomló és költségkímélő anyagokból, de odabent is többnyire vásznakat, fából készült bútorokat, kerámia edényeket lehetett megtalálni. Így kerültek az otthonokba a természet ősi energiái.

Arccal a Nap felé

Dél és Kelet, azaz a Nap felé tájolták a nappali tevékenység színtereit, Észak és Nyugat felé pedig az éjjeli megnyugvásra szolgáló helyiségeket. A napfény feltölt energiával, életerővel, így akár a munkakedvet is javíthatja. A házak bejárata, illetve a nagyobb ablakok is Kelet, illetve Dél felé néztek.

Tiszta, takaros otthon

A magyar házban kiemelten fontos a tisztaság, rendezettség, átláthatóság, a zsúfoltság kerülése. A takarítást és a porta rendezgetését szégyennek számított elhanyagolni.

Őseink tehát számos praktikát ismertek és gyakoroltak, amelyekre ma is érdemes odafigyelned. Így az otthonod, élettered sokkal nyugodtabb és rendezettebb lehet, ahova jó lesz hazamenni, ahonnan jó lesz elindulni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük