Könnyűszerkezetes készház

Készház kisokos: mennyi az annyi? Amit eddig nem tudtál kitől megkérdezni, mi eláruljuk!

Számos tévhit övezi a könnyűszerkezetes házak, készházak építését. Ezek közül igyekszünk most eloszlatni néhány gyakori tévedést. Lássuk!

Mennyi idő alatt épül fel? Valóban villámgyors?
A teljes építkezés jellemzően három-négy hónap szokott lenni, ebben benne van az alapozás is. Maga a könnyűszerkezetes- vagy készház struktúra néhány nap alatt felhúzható, ha előre legyártott és méretre vágott panelekből készül.

Mennyi tortúrával – zajjal, porral, kosszal – jár az építkezés? Mennyire fognak megharagudni a szomszédok?
Sokszor szinte észre sem veszik. Hiszen nagyságrendekkel kevesebb fúrással-faragással jár az egész munkafolyamat, mint egy téglaház felépítése.

Tényleg olcsóbbak a készházak, mint a hagyományos házak?
Maguk az alapanyag nem biztos, hogy sokkal olcsóbb lesz, de a munkafolyamat gyorsasága és gördülékenysége miatt az építkezés teljes költségét is figyelembe véve mindenképpen a készházakat építtető családok járnak jobban.

Tényleg csak egyen-házak épülhetnek így? Van-e tér az egyéni igények számára?
Egyáltalán nem igaz az a tévhit, hogy csak konténer-szerű, egyforma házak készülhetnek így. Sőt, mivel a fának kitűnőek a statikai adottságai, így a faházak esetében szinte bármi, akár a nem derékszögű sarkok is megoldhatóak.

Van-e különbség a rezsi tekintetében?
A hagyományos téglafallal szemben egy jó minőségű gerendaház vagy rönkház fűtésszámlája akár 30-50%-kal ALACSONYABB is lehet, akkor is, ha egyébként a könnyűszerkezetes házak vagy készházak hasznos alapterülete körülbelül 10%-kal nagyobb, mint a téglaházaké.

Sok esetben lehet jó választás tehát a készház. Mérlegeld a körülményeidet, dönts számodra a legjobban, akár szakember segítségével!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük