Használatbavételi engedély

Kész a házad? Beköltöznél? Erre előbb még szükséged lesz!

Értékeld a cikket

Azzal, hogy levonultak a mesterek az építési helyszínről, még nem jelenti azt, hogy neked jogod van beköltözni a saját házadba.

A használatbavételi engedély

Jó, ha tudod, hogy használatbavételi engedélyre is szükséged lesz. Ez az a lépcsőfok, amikor egyszerűsített eljárás mellett építkezel, de a hatóság a végén ellenőrzi, hogy szabályszerűen jártak-e el a mesterek. Természetesen ez nem új-keletű dolog, már 1997-től léteznek azok a jogszabályok, amelyek a használatba vételi eljárással kapcsolatban rendelkeznek.

Használatbavételi engedélyt kell kérned minden olyan építményre, aminek az építése engedélyhez kötött. A kérelemhez csatolnod kell az érintett szakhatóságok, közműszolgáltatók, kéményseprők nyilatkozatát, sőt a felelős műszaki vezetők jogszabályban előírt nyilatkozatát is.

Akkor kaphat egy építmény használatbavételi engedélyt, ha rendeltetésnek megfelelően van megépítve és biztonságos használatra alkalmas.

Mit kell biztonságos használat alatt értened?

Abban az esetben, ha az épületet az építési célnak megfelelően tudod használni, tehát rendeltetésszerű használatra alkalmas. Tehát, ha lakást építesz, akkor lakásként funkcionáljon, ha pedig irodát vagy műhely, akkor ennek megfelelően.

Biztonságosnak akkor minősül egy építmény, ha a rendeltetésszerű használathoz biztonságos feltételeket nyújt, minimálisra van csökkentve a baleset vagy sérülés esélye. Például nem csúszol el a folyosón.
Fontos még odafigyelned, hogy terasz vagy emelet esetén szükség lesz korlátra, a kéményrendszernek is biztonságosan kell működnie. De fontos a tereprendezés, a szennyvíztárolás és zöldfelület-kezelés is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük