Hőszigetelés

Kívül, vagy belül érdemesebb hőszigetelni a házat?

A hőszigetelés a házépítés azon fázisa, amikor a ház szerkezete és a falak már megvannak, de kéne még valami burkolat kívülről, hogy a legelső vihar ne kezdje el visszabontani az egészet. Persze a falra több réteg kerül majd, mind kívül, mind pedig belül vakolással folytatódik a munka, bár az épületen belül munkákat már nem feltétlenül ugyanaz a szakember végzi, mint a külső falakét.

A hőszigetelésnek számos módja van, de ez attól is függ, hogy, milyen falat kell szigetelnünk. Persze az sem mindegy, hogy milyen helyiségről van szó, hiszen egy műhely szigetelése egészen más, mint egy hálószobáé. Mind szigetelőanyagból, mind pedig burkolóanyagból nagy választék áll rendelkezésünkre, ezért érdemes előre tervezni és egy szakemberrel egyeztetni, hogy mit mivel érdemes!

Hogyan működik a hőszigetelés?

Gondolj a széldzsekire! Ha egy hűvös napon nem öltözöl fel elég melegen, hiába a pulóver, annak anyaga ugyanis lyukacsos és átengedi a hideg szelet. Nem úgy, mint a széldzseki, ami viszont olyan anyagból készül, ami ellenáll a hidegnek. A hőszigetelés pont ugyanígy működik! A kérdés az, hogy kívül legyen az a szigetelés, vagy belül?

A hőszigetelésre kifejlesztett anyagok sajnos oda-vissza hőszigetelnek, ami páralecsapódáshoz vezethet. A páralecsapódás következménye pedig hosszútávon az életünket megkeserítő és egészségtelen penész.
Jóllehet, ma már léteznek különféle korszerű, úgynevezett “lélegző” hőszigetelőanyagok, amik megelőzik a pára lecsapódását a belső szigetelés esetén is, ugyanakkor a legtöbb szakember a külső hőszigetelést javasolja!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük