Kő kövön nem marad, azaz a kőfaragás művészete

Már az ősember is felfedezte a kő tartósságát, így a későbbi korokban is fontos szerep jutott a kőnek az ember életében. Ahogy fejlődött az emberiség, úgy fejlődött a kézművesség, így a kőfaragás művészete is. Magyarországon ez a művészeti ág ezer éves múltra tekint vissza, ugyanis Szent István királyunk a kereszténység bevezetésével együtt elrendelte, hogy minden tizedik faluban kell egy templomot építeni. A templomok építéséhez pedig nagy mennyiségű kőre és szakértelemmel rendelkező kőfaragókra volt szükség. Hazánkban a kőfaragó mesterség története egészen ezekig a kezdeti időkig vezethető vissza.

A különböző történelmi korokban megnövekedett, majd hanyatlott a kőfaragó mesterség népszerűsége.
Az ezredfordulót követően ismét emelkedni látszik a szakma megítélése, számos új építésű templommal találkozhatsz szerte az országban.

A szakma elismertségére a koronát az idei, Budapesten rendezett EuroSkills szakmai verseny tette fel, ugyanis a kőfaragó szakmában induló fiatal magyar versenyző felállhatott a dobogó harmadik fokára és bronzéremmel térhetett haza.

Ha szereted az időtálló dolgokat, akkor saját magad is kőfaragóvá válhatsz a megfelelő képzés elvégzése után. Amennyiben nem érzel magadban kellő kreativitást, térlátást, precizitást és alkotói kedvet, de mégis szeretnél az otthonodba vagy a kertedbe kőből készült dolgokat csináltatni, akkor keress fel egy kőfaragó szakembert.

Kőfaragók dolgoznak építőipari vagy restaurátor cégeknél, kőfaragó és kőszobrász műhelyekben, de vannak, akik rátermettségüknek köszönhetően akár saját vállalkozást is tudnak indítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük