10 elképesztő megoldás környezetbarát házépítésre

Nemrég még nem is ismertük a környezetbarát ház fogalmát, ma pedig már azt sem tudjuk, hová kapjuk a fejünket, ha zöld házat szeretnénk. Íme néhány igazi csemege, amibe ha beköltözni nem is tudsz, de egészen biztos, hogy ötletet ad neked is az építkezésnél!

Földház Svájcban

1. Földházak csak természetesen

Földalatti lakóépület Svájcban. Az úgynevezett földházairól ismert svájci építész, Peter Vetsch számos környezettudatos “földházat” épített már a világ minden pontján. Ezek az épületek csak részben vannak föld alatt, építésük célja nem föld alatt élni, hanem a földdel együtt élni. A betonszerkezetű földházak egyik nagy előnye a természetes szigetelés, ami nyáron a hideget, télen pedig a meleget tartja bent a házban.

Kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Vetsch

Görög barlanglakások

2. Görög barlanglakások

A görög Santorini szigeten évezredek óta használják a barlangok nyújtotta menedékeket, mint lakóépületeket. A görög barlanglakások ma már modern anyagok felhasználásával épülnek, de máig őrzik az építészeti stílus hagyományait.

Kép forrása: https://www.brainjet.com/random/2354950/15-amazing-caves-youd-totally-live-in/

Kék kupolás ház

3. Homokzsák helyett földzsák

A szokatlan, kemencére emlékeztető, kupolás épületet Jose Andres Vallejo építette „földzsákokból”, azaz földdel töltött zsákokból a kolumbiai Bogotában. A zsákok kívül-belül beton burkolatot kaptak, így ellenállnak a földrengésnek, és megakadályozzák a vízkárosodást.

Kép forrása: https://inhabitat.com/8-inexpensive-earth-homes-almost-anyone-can-afford/

Úszóház

4. Úszóház újrahasznosított anyagokból

Szívesen hazajárnál egy ilyen 100 négyzetméteres úszó házba? A 12 méter átmérőjű WaterNest 100 lakóegységek 98%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek és tóra, folyóra, vagy akár tengerre is elhelyezhetőek.

Kép forrása: http://www.alternative-energy-news.info/waternest-floating-house/

Környezetbarát ház

5. Egyszerű formák, nagyszerű megoldások

Szintén egy modern tervezésű környezetbarát ház. Az erdei házat a fenntarthatóság jegyében tervezték, ezért esővízgyűjtésre és szürkevíz újrahasznosításra alkalmas, valamint zöldtetővel fedték.

Kép forrása: https://myfancyhouse.com/2013/07/31/eco-friendly-forest-house-by-pad-studio/

Mudgirls ház

6. Természetben is megtalálható alapok

Ez a természetbarát kégli olyan anyagokból készült, mint például az agyag, a szalma és homokzsákok. Az építők alapvetően mindig a természetben előforduló anyagokból dolgoznak, csak néhány esetben van szükségük újrahasznosított anyagokra. De van, ami ennél is nagyobb meglepetést okoz: az építők a kanadai Mudgirls, azaz „Sárlányok”. Igen, ők tényleg lányok!

Kép forrása: https://www.katieburkard.com/blog/17112/50-greenest-homes-from-around-the-world

Sürgősségi menedékhelyek

7. Egy nap alatt felépíthető menedék

Az energiatakarékos Eco-Dome nevű épületet a kaliforniai CalEarth tervezte. A vállalat az ehhez az épülethez nagyon hasonló külsejű, újrahasznosított alapanyagokból készülő, 1 nap alatt felépíthető, sürgősségi menedékhelyeket tervez olyan esetekre, amikor például egy pusztító földrengésben sokan elveszítik az otthonukat.

Kép forrása: http://www.calearth.org/superadobe-structures-calearth/

Tóparti ház tetőkerttel

8. Tetőkertet mindenkinek!

Ha kis méretű telek tulajdonosa vagy, akkor sem kell nélkülöznöd a természetet! A zöldtetővel így is sokat lehet tenni a környezetünkért! Ha pedig többre vágysz egy egyszerű zöldtetőnél, manapság a tetőkert fogalma az bevásárlóközpontok után már a lakóépületek körében sem ismeretlen!

Kép forrása: https://www.decoist.com/2015-06-24/lakeside-home-rooftop-garden-entry-austin/

Zöldtető

9. Légy zöld és láthatatlan!

Persze azért a zöldtető sem olyan rossz! Ennek a háznak a zöldje szinte láthatatlanná teszi az épületet, miközben belül a -zömében üvegfalaknak köszönhetően- természetes fény járja be a házat. A napocska szinte könyörög, hogy a ház felhasználja az energiáját, ami természetesen így is történik.

Kép forrása: https://www.world-architects.com/ca/gluckand-new-york/project/house-in-the-mountains

Szingapúri ház

10. Trópusi esőerdő a házban

Végül ez a többgenerációs családnak épült szingapúri lakóépület magát az Édenkertet rejti a falai között. A díjat is nyert épület lejtős területre épült, ezért a legtöbb lakótér egy kívülről amfiteátrum-szerű elrendezésű, teraszos ültetvény alatti belső udvarra néz, ahol egyebek mellett trópusi esőerdők növényei és medence található.

Kép forrása: https://www.dezeen.com/2016/08/22/cornwall-gardens-house-chang-architects-singapore-architizer-2016-a-awards-stepped-garden-swimming-pool/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük