Ökológus őseink is ismerték: a zöldtető

Tudtad, hogy már az antik időszakban is léteztek zöldtetők? A régi írások alapján először a Közel-Kelet hagyományosan lapostetős épületein alkalmazták őket. A cserepes fák és szőlők mindennapos látványnak számítottak a teraszokon és tetőkön. Az ötlet a reneszánsz korban jutott el Európába, ahol elkezdtek kísérletezni olyan építészeti megoldásokkal, amelyek lehetővé tették a növények szabadföldi nevelését a tetőkön. Eleinte csak a királyi családok, a nemesség és a gazdag polgárok előjoga volt ilyen tetőkerttel rendelkezni. Majd megjelentek a Bauhaus építészeti irányzat képviselői, akik az általuk tervezett épületeken mindennapossá tették a tetőkertet vagy a zöldtetőt.

Észak-Európa területein, Izlandon és Skandináviában a hagyományos építészet a zöldtetőket mindenki számára elérhetővé tette. A zöldtetőt tőzeg és gyepszőnyeg borította, amelynek a hőszigetelő képessége olyan magas volt, hogy még a nagyon kemény hideg teleken sem volt szükség fűtésre ezekben az épületekben. Ilyen bizonyítékok után a zöldépítészet rohamos fejlődésnek indult. Megjelentek az extenzív és intenzív zöldtetők, valamint a zöld homlokzatok. Napjainkban a zöldtetők már elérhetők bárki számára, aki hajlandó tenni az ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében.

Ha összehasonlítod a hagyományos tetővel, a zöldtető számos ökológiai előnyét ismerheted meg. A növények oxigén termelésének és a víz párolgásának hatása javítja a mikroklímát, a víz párolgása a léghőmérsékletet szabályozza, míg a növények tisztítják a szennyezett levegőt. A csapadékvíz visszatartásával csökken a városi csapadékvíz elvezető rendszer terhelése. A növények visszatartják a port, ezáltal egészségesebb életfeltételeket kínálnak. A zöldtető kellemes, megnyugtató látványt nyújt és alkalmas arra, hogy a merev, kocka alakú épületek vonalait lágyítsa és szebbé tegye a városi látképet. Nem elhanyagolható ökológiai szempont, hogy életteret biztosít a növényeknek és az állatoknak.

A zöldtető nagyon fontos tulajdonsága, hogy zajvédőként is alkalmazható. A kutatások bebizonyították, hogy a zöldtetőn levő 12 centiméter vastagságú termőtalaj 40 decibellel csökkenti a zajt, míg 20 centiméteres talaj vastagsággal már 46-50 decibel csökkenés is elérhető.

És azt tudtad, hogy a zöldtetők az esővizet nemcsak visszatartják, de meg is szűrik? Ugye te is szeretnél egy zöldtetőt?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük