Hulladék

Az ökológiai lábnyom és a hulladékgazdálkodás

Tudtad, hogy a legújabb kimutatások szerint évente mintegy 350 kilónyi háztartási hulladékot termel minden ember? Megoldást jelent a hulladék visszaforgatása a fogyasztói társadalomba: második nyersanyagként való felhasználással új termékké dolgozzák fel. A szerves hulladékokat pedig komposztálhatjuk. Bemutatunk 5 javaslatot, amelyeket alkalmazva tudatosan elkezdhetsz a hulladékkal gazdálkodni.

1. Gyógyítsd a kertedet komposzttal!

A konyhában rengeteg biológiailag lebomló szerves hulladékot termelünk minden nap. A kerted meghálálja a kiegészítő tápanyag utánpótlást. Hallottál már arról, hogy a lakásokban élők számára is létezik olyan szerves hulladék gyűjtő láda, amelyből a fermentálódás után a folyékony tápanyagot a balkonnövények öntözéséhez javasolják felhasználni?

2. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

A legtöbb településen van hulladékudvar, vagy sziget, ahol csoportosítva várják az elhasznált termékeket. Figyelj arra, hogy veszélyes hulladékot ne keverj a kommunális közé! A gyerekek örömmel segítenek a régi vagy kifogyott elemek gyűjtésében. A lejárt szavatosságú gyógyszert a gyógyszertárakban kihelyezett gyűjtőládákba kell visszavinni, és onnan már szakavatott kezek irányítják a sorsát.

3. Hasznosíts újra otthon is!

Mielőtt kidobod, vedd szemügyre és keress neki más célt. Mire tudnád használni? Az elszakadt, vagy foszló pólók jók még törlőruhának, az elkopott lábtörlőt imádni fogja a kutya a saját kosarában. Gondolkodj kreatívan!

4. Vásárolj körültekintően!

Mielőtt megveszed, gondold át, hogy biztosan kell-e az a termék neked? Ha lehet, kerüld a felesleges csomagolásokat, és az egyszer használatos műanyag termékeket, poharakat, tányérokat, PET palackos vizet! Hallottad a hírekben, hogy a Tiszából hány tonnára való PET palackot távolítottak el? Mekkora ökológiai kár!

5. Biztosan kéred a reklámújságokat?

Számoltad már, hogy hetente mekkora halom színes papír gyűlik össze a konyhaasztalodon? Tedd a kezed a szívedre, ugye nem olvasod el az összeset? Mennyi felesleges papír! Tegyél ki egy címkét a postaládára, hogy nem kérsz szórólapot és reklámújságot! A legtöbb áruház a saját honlapján megjeleníti az akciókat. Kuporodj a foteledbe, vedd az öledbe a számítógépedet, vagy kezedbe az okostelefonodat és lapozd át az aktuális ajánlatokat!

Ha a környezettel összhangban, ökológiai lábnyomunkat csökkentve szeretnénk élni, az egyik legfontosabb dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy olyan életmódot folytassunk, amely során csökkenthetjük a háztartási hulladékokat. Ugye te is egyet értesz azzal, hogy az a legjobb hulladék, amely meg sem születik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük