Pont Du Gard

Híd, amely összeköt

A hidak összekötik a világ sarkait, a földrészeket, a szigeteket. Átívelnek a tengereken vagy kanyonokon, átszelik a folyóvölgyeket és közelebb hozzák egymáshoz az embereket. A legnagyobb kihívást a fesztáv áthidalása és az alapozás megoldása jelenti, de tervezéskor gondolni kell a földrengésre, és a szél hatására is.

Nem kell Róma környékén csavarogni ahhoz, hogy elgyönyörködj a régi római kultúra építészeti remekein. Biztosan álmélkodtál már te is, nyakadat nyújtogatva felfelé, a monumentális római viaduktokon. A Franciaország déli részén levő Pont du Gard valójában többemeletes, boltíves, kőből épített vízvezeték híd. Tudtak valamit a régiek, ugye?

http://www.pontdugard.fr/en

Érezted már az adrenalin löketet, amikor a hídon sétálva az áthaladó autók hatására remegni kezdett a szerkezet? A fantáziának csak a funkcionalitás szabhat határt. A ferdekábeles hidak igazi építészeti remekművek. Láttad már a spanyol Santiago Calatrava által tervezett, hárfa kábelvezetésű jeruzsálemi Húrok hídját? Magasságának köszönve a város kiemelkedő látványossága. A 66 kábellel történt szerkezeti kialakítás és vonalvezetés a térbeli esztétikai élmény növeléséhez is hozzájárul.

http://architectuul.com/architecture/jerusalem-chords-bridge

Ha a közeljövőben túrázni szeretnél és nem vagy tériszonyos, válassz a gyalogosok számára tervezett függőhidak közül. Vietnámban és Nepálban a kötélhíd a nyertes, a Fülöp-szigeteken bambuszból épült hídon kapaszkodhatsz át a mélység fölött, és élheted át a lebegés érzését. Emlékszel még a néhány évvel ezelőtti esőerdőt bemutató filmre, a Medicine Manre? Ma már számodra is elérhető élmény magasan a fák koronája felett sétálva gyönyörködni a dzsungel állat- és növényvilágában. A maláj Langkawi Sky Bridge hídja 125 m hosszú és egyetlen, 87 m magas ferde oszlop tartja, 8 kábel kifeszítésével.

https://www.langkawi-insight.com/langkawi_000018.htm

„És akkor felvette üvegcipellőjét, rálépett az üveghídra és elindult az üveghegy felé.”
A mesebeli üveghíd ma már nem álom. Az egyik legcsodálatosabb üvegpadlós függőhíd a kínai Csangcsiacsie Nemzeti Parkban épült, amelyről talán eszedbe jut az Avatar feledhetetlenül színpompás helyszíne. A híd padlójába edzett üveglapokat építettek, amelyeken lepillanthatsz az alattad levő 300 méteres mélységbe és úgy érezheted magad, mintha te is az Avatar egyik szereplője lennél.

http://www.origo.hu/utazas/galeria/20180605-mar-tesztelik-a-vilag-legmagasabb-bungee-jumpingjat-kepgaleria.html

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük