8 káprázatos kastély, amit egyszer látnod kell

Manapság modern, könnyű építőanyagokat használunk az építkezésben, nem igazán jellemző, hogy valaki kőből építkezzen. Bezzeg a régi időkben minden darab kő helyre gördítésével megizzadt valaki és a régi kő épületek még ma is állnak!

Ilyen masszív kőalkotások többek között a várak, illetve a kastélyok, amelyekben jómódú nemesek élték fényűző életüket. A kastélyokhoz számos kísértet história és egyéb legenda fűződik, egyikbe szellemek kísértenek, másikban hóhérok, leprások laktak. Nézzünk néhány gyönyörű épületet, aminek pusztán a szépsége is elragadó!

Törcsvári vár

Drakula legendás kastélya nem is olyan barátságtalan.

1. A vámpírgróf legendás kastélya

Dracula kastélyáról számos legenda létezik, de hivatalosan a törcsvári kastély az igazi Drakula vár. A misztikus fellegvár hegyvidéki környezetből emelkedik a magasba, akár a filmekben és jó nagy táskára lesz szükségünk, ha vámpíros szuvenírral szeretnénk hazatérni.

Neuschwanstein kastély

A kastély, ami Walt Disney-t több ízben is megihlette.

2. Neuschwanstein Kastély

Az amerikai Disneyland jellegzetes Csipkerózsika kastélyát erről a németországi kastélyról mintázták. A 19. században épült kastélyt II. Lajos király álma volt. Miután megépítette, belülről az általa kedvelt zeneszerző; Wagner operáinak szereplőivel dekoráltatta ki a termek falait. A kastély a Pöllat-szurdok szikláira épült, Schwangau községben található.

Alnwick kastély

Harry Potter ebben a kastélyban tanult meg seprűn repülni.

3. A kastély, ami repülni tanít

Ezt a skót határhoz közeli kastély elsősorban a Harry Potter rajongók nagy kedvence, hiszen ebben a kastélyban forgatták a film első két részét. Ennek a kastélynak az udvarán tanult meg Harry Potter seprűn repülni. A kastély az angol Northumberland megyében található.

Bourtzi erőd

Az első görög főváros, Nafplio kikötőjét védő csodálatos Bourtzi erőd.

4. Tengerből kiemelkedő erőd

A görögországi Nafplio kikötőjében különös erőd kacsingat a turistákra. Az erőd egy szigeten található, melynek minden centiméterét az erőd falai védik, így ezen a helyen tulajdonképpen egy az egyben egy erőd emelkedik ki a tengerből, aminek a falait minden oldalról a tenger nyaldossa. A Bourtzi erődöt a velenceiek építették 1471-ben. Az erőd eleinte a város védelmére szolgált, majd hóhérok lakhelyévé vált. A Bourtzi erőd ma Nafplio legfőbb nevezetessége.

Versailles-i kastély

Részlet XIV. Lajos, avagy a „Napkirály” kastélyából és kastélykertjéből, a Versailles-i kastélyból.

5. A franciaországi Versailles-i kastély

A leghíresebb kastélyok egyike a franciaországi Versailles-i kastély. Az a pompa, amiben az épületben lakó uralkodók éltek nyilvánvaló, de számos további látnivaló van ebben a kastélyban. A végeláthatatlan díszes kastélykertek, a szökőkutak, de még a szobrok is, amik ezeket a szökőkutakat díszítik egyszerűen varázslatosak…

Eilean Donan vár

A sokak szerint Skócia legszebb kastélya egy 6. századi remetétől kapta a nevét.

6. Eilan Donan-i várkastély

A Bourtzi erődhöz hasonlóan a skóciai Eilean Donan-i vár is egy szigetre épült, Dornie település közelében. Ebbe a várba egy kőhídon át vezet az út. Nem csak a kastély, de a környéke is gyönyörű!

Hohensalzburg erőd

A Hohensalzburg vár, ami csak gyalog, vagy a drótkötélpályás felvonóval közelíthető meg.

7. A fellegvár, ahová felvonóval érkezel

A Hohensalzburg erődöt 1077-ben kezdték építeni. A várkastély 1515-ben tervezett drótkötélpályás teherliftjének modern változata ma is működik. Salzburg óvárosában nincs járműforgalom, ezért a kastély csak gyalog, vagy az említett felvonóval közelíthető meg.

Brunszvik kastély

A Brunszvik kastély Budapesttől 30 percre található.

8. A Beethoven látogatta magyar kastély

A világ kastélyai között Magyarország határán belül is számos épületre lehetünk büszkék, melyek közül most a martonvásári Brunszvik-kastélyra szeretnénk felhívni a figyelmet. A csodálatos épülethez tartozó felújított kastélykert nemrég lett megnyitva a látogatók számára. A kastélynak több ízben is vendége volt Beethoven, ezért az épületben maBeethoven emlékmúzeum működik.

Bár kastélyok ma már nem épülnek, de egyes világhírű emberek ma is fényűzésben élnek, ők a mai kornak megfelelően rendezik be saját mai kornak megfelelő “kastélyukat” a birtokukon. Az átlag ember nem él kastélyban, manapság egy saját tulajdonú társasházi lakáshoz, vagy egy kertes házikóhoz is csak nagy nehézségek árán juthatunk hozzá. Persze a haveroknak mindig szebb a kecója, de soha ne keseredj el ezért, a legfontosabb, hogy az otthonodban jól érezd magad! Hiszen ismered a mondást: “A te házad, a te várad!”

Képek: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük