5 üveg épület az Üveghegyen is túl: üvegből készült csodák a világban

Amióta az emberiség létezik, számtalan anyag kerül felhasználásra az építészetben az agyagtól kezdve a fán át a kőig. Az építőanyagok között számos olyan építőanyag és elem is rendelkezésre áll, ami feldolgozott formában, méretre szabva érhető el, ilyen többek között az üveg. Az üvegből csodákat lehet művelni! Beépítésével nem csak fényt ajándékozunk egy-egy helyiségnek, de egy ilyen változtatással a hőmérséklet is változtatható. Ha pedig valami igazán különlegeset szeretnénk, a színes üveggel egyenesen varázsolni lehet!

Az üveg “varázserejével” neves építészek is tisztában vannak, hiszen világszerte rengeteg turisztikai nevezetesség készül üvegből. Lássunk ezek közül néhányat!

Párizs, Louvre

A világhírű Üvegpiramis a Mona Lisához vezető út része; a párizsi Louvre Múzeum főbejárata.

A világ leglátogatottabb múzeumának üvegpiramisa

Az 1793-ban alapított párizsi Louvre múzeum épületének udvarán egy üvegpiramis üdvözli az érdeklődőket. Az üvegpiramis a múzeum főbejárata, amely idén épp 30 éve, hogy elkészült. A tervező IM-Pei kínai származású amerikai építész, aki egy pályázat útján nyerte meg annak a lehetőségét, hogy a Louvre új főbejáratát megtervezze. IM-Pei egy 21,6 méter magas, 1000 négyzetméter alapterületű, fémszerkezetű, üveglapokból álló piramis formájú főbejáratot tervezett a világ leghíresebb múzeumának bejárataként.

Zhangjiajie függőhíd, Kína

Az üveg padlózatú függőhídon nem mindenki kel át első „nekifutásra”…

A világ leghosszabb és legmagasabb üveg padlózatú függőhídja

A világ leghosszabb extrém üveghídja, a Zhangjiajie kanyon üveghíd Kínában található. A 430 méter hosszú függőhíd üvegpadlóval van ellátva, amely egy óriási, 300 méter mély szakadék felett köti össze a Zhangjiajie Nemzeti Park két sziklafalát. A híd nem csak a leghosszabb, de a legmagasabban függő függőhíd is egyben.

 

Tükörkocka hotel

Amikor a „Tükörkocka” megragadja a figyelmet. Fotó: Nicolás Boullosa, flickr.com
https://www.flickr.com/photos/faircompanies/with/20958383109/

Láthatatlan hotelszobák az erdőben

Svédországban, az érintetlen természet közepén, 4-6 méterrel a felszín felett találhatóak az úgynevezett “tükörkockák”. A tükörkockák “láthatatlan” hotelszobák, melyek a fák lombjai közé vannak felfüggesztve, így a tükörből épült falaikon visszatükröződnek az őket körülölelő lombok. A látvány kívülről és belülről sem mindennapi, hiszen kívülről a bolondját járatja velünk az optikai csalódás, belülről, a szoba vendégei pedig úgy érezhetik, mintha nem lenne fala a hotelszobának.

Sagrada Família, Barcelona

A világ legnagyobb bazilikája még ma is épül. A római katolikus templom építészetének fontos eleme az üveg.

A világ legnagyobb bazilikája, ami mindig épül

A sötét, ódon kastélyokkal és a régi gótikus, kőből épült templomokkal ellentétben a Sagrada Famíliára szinte azt is mondhatnánk, hogy üvegtemplom, hiszen csodálatos ólomüveg ablakain annyi fény jut be az épületbe, hogy inkább “az üveghegyen is túl” érezheti magát az ember, mint szellemkastélyban. Pedig a templom egyik különlegessége felettébb kísérteties, hiszen az épületet 1882-ben kezdték el építeni és még ma is építik Antoni Gaudí tervei alapján. Merész becslések szerint 2028-ban készül el a spanyolországi Barcelonában a világ legnagyobb bazilikája, a Szent Család-temploma.

Budapest Bálna

A mi bálnánk szerkezete sem utolsó… A műemlék épületek még izgalmasabbá, teszik.

Üvegbálna a Dunaparti sétányon

De az óperenciás Dunán túl nekünk is van ám üvegpalotánk! Igaz, a mi bálnánk gyomra nem nyeli el az embert, mint a mesében Gepettót, de annál nagyobb múlttal rendelkeznek az üvegnek látszó, mégis tégla falai…

A budapesti Bálna érdekessége, hogy az üveg épület belsejét, azaz a bálna gyomrát az 1881-ben épült Közraktárak II. világháborút megélt két műemlék épülete határolja, ezek közé és részben fölé emelték az acélszerkezetű, üveg elemekből álló “bálna testet”. A felújított épület nevét a formájáról kapta, így lett a kereskedelmi központ neve CET, vagy Bálna.

A távolságot, mint üveg golyót te is megkaphatod, ahogy József Attila írta egykor, csak menj mindig a “sárga úton”, akár az üvegeshez készülsz, akár világot látni! 🙂

Fotók: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük