5 elképesztő föld alatti alagútrendszer, amiről eddig nem tudtál

Az építészet kifejezésről általában különleges, többszintes lakóépületek és irodaházak és felhőkarcolók jutnak eszünkbe, pedig építeni nem csak fölfelé tudunk, sőt! Legősibb otthonaink egyike a barlang volt. Később föld alatti titkos alagútrendszereket alakítottunk ki, amiket napjainkban is sorra tárnak fel a régészek, a mai korban pedig pincék, mélygarázsok épülnek a lakóházak alá. Ahogy a föld felett is vannak különleges, magasra “nőtt” épületek a világban, úgy a föld alatti is tele vagyunk csodálatos építményekkel!

Koponyák és csontváz halmok Párizs alatt

A párizsi katakombák általában nem szerepel az utazási katalógusokban, hiszen az emberek az Eiffel toronyra és a Notre Dame-ra kíváncsiak. Pedig a “fények városa” a föld alatt további izgalmakat rejt, ilyen például a 16 metróvonalat és több mint 300 metróállomást magába foglaló párizsi metróhálózat és a szintén földalatti Katakombák. Ez az alagútrendszer régen kőbányaként működött, manapság pedig a temetőkből áthordott emberi csontokkal van kibélelve.

Párizsi katakombák

A párizsi csontraktár 300 km hosszú alagútrendszerében emberi csontok kísérik végig a látogatót. Fotó: pixabay.com

A világ legnagyobb labirintusrendszere

A párizsinál ötször nagyobb város alatti alagútrendszer, az Odesszai katakombák, amely teljesen más célt szolgált, mint a párizsi csontraktár. A 18-században II. Katalin orosz cárnő kikötővárossá akarta alakíttatni az ukrán várost. Az ehhez szükséges kőkitermeléssel alakult ki a alagútrendszer, amit az 1917-es orosz forradalom után állítólag az alvilág kezdett el használni, 2014-től viszont az Ukrán Haditengerészet fő támaszpontjává vált.

Az Odesszai katakombák 2500 kilométer hosszával a világ legnagyobb labirintusrendszere. Jókora része látogatható, de egyedül nem érdemes lemerészkedni egy ilyen óriási útvesztőbe, mert könnyen eltévedhet itt az ember. A barlangászok nem egyszer találták meg itt sötétben eltévedt személyek holttestét, akik vélhetően illegális szórakozás céljából látogatták meg a katakombákat.

Szobrok Odesszában

A közkedvelt odesszai park cuki delfin szobrai alatt 1961-ig bűnözők jöttek-mentek, ma pedig az Ukrán Haditengerészet használatában van az a labirintusrendszer, ami még ma is szedi az áldozatait. Fotó: pixabay.com

A világ legnagyobb földalatti barlangvárosa

Egy ilyen képnek a láttán talán senki nem lepődik meg, hogy a török Kappadókia város alatt megtalálták a világ egyik legnagyobb földalatti városát. A városnegyed építését szakította félbe a nevsehiri erőd alatt talált ötezer éves metropolisz, ami a térségben eddigi legnagyobb – feltételezhetően akár húszezer lakosú – derinkuyui barlangvárosánál, sőt! Akár a világ összes eddigi ismert földalatti városánál is nagyobb!

Kappadókia

Egy ilyen látvány mellett el tudjuk képzelni, mi lehet a földfelszín alatt?! Egy teljes városnegyed építése szakadt meg a felfedezés miatt, hiszen a világ összes eddigi ismert földalatti városánál nagyobb földalatti városról lehet szó! Fotó: pixabay.com

50 kilométer hosszú vasúti alagútrendszer az Atlanti-óceán alatt

Csalagút a rövid neve a világ leghosszabb tenger alatti alagútjának, amely Franciaországot és Nagy-Britanniát köti össze a La Manche csatorna alatt. Az 50 km hosszú csatorna-alagút hálózat legmélyebb pontja a tengerfenék alatt 75 méter mélységben lett megépítve.

La Manche

A mérhetetlen víztömeg alatt elképesztő vasúti alagút köti össze a két kontinenset. A Csalagút vasútja autókat és buszokat is szállít, akár a kompok a vizeken. Fotó: pixabay.com

A Budai Várnegyed alatti barlangrendszer

Országhatáron belüli földalatti látnivalóink egyike az UNESCO Világörökség listáján szereplő Budai Várnegyed alatti kiterjedt, közel 10 km barlangrendszer és az ennek részeként működő sziklakórház. A sziklakórházat a második világháború alatt használták. Magát a barlangrendszert a forrásvizek alakították ki a földrétegek (mészkő és márga) között, majd a világháború kitörésével jelentős részéből óvóhelyet alakítottak ki.

Templom sziklafalban

Belső templom a Budai várban. A várbarlang skeeze képe a Pixabay -en.

A világ számos további építészeti csodát rejt, ami a föld alatt épült! A látogatható helyszínek hétvégi programnak sem utolsók!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük