Párizsi katakombák

5 elképesztő föld alatti alagútrendszer, amiről eddig nem tudtál

Értékeld a cikket

Az építészet kifejezésről általában különleges, többszintes lakóépületek és irodaházak és felhőkarcolók jutnak eszünkbe, pedig építeni nem csak fölfelé tudunk, sőt! Legősibb otthonaink egyike a barlang volt. Később föld alatti titkos alagútrendszereket alakítottunk ki, amiket napjainkban is sorra tárnak fel a régészek, a mai korban pedig pincék, mélygarázsok épülnek a lakóházak alá. Ahogy a föld felett is vannak különleges, magasra “nőtt” épületek a világban, úgy a föld alatti is tele vagyunk csodálatos építményekkel!

Koponyák és csontváz halmok Párizs alatt

A párizsi katakombák általában nem szerepel az utazási katalógusokban, hiszen az emberek az Eiffel toronyra és a Notre Dame-ra kíváncsiak. Pedig a “fények városa” a föld alatt további izgalmakat rejt, ilyen például a 16 metróvonalat és több mint 300 metróállomást magába foglaló párizsi metróhálózat és a szintén földalatti Katakombák. Ez az alagútrendszer régen kőbányaként működött, manapság pedig a temetőkből áthordott emberi csontokkal van kibélelve.

Párizsi katakombák
A párizsi csontraktár 300 km hosszú alagútrendszerében emberi csontok kísérik végig a látogatót. Fotó: pixabay.com

A világ legnagyobb labirintusrendszere

A párizsinál ötször nagyobb város alatti alagútrendszer, az Odesszai katakombák, amely teljesen más célt szolgált, mint a párizsi csontraktár. A 18-században II. Katalin orosz cárnő kikötővárossá akarta alakíttatni az ukrán várost. Az ehhez szükséges kőkitermeléssel alakult ki a alagútrendszer, amit az 1917-es orosz forradalom után állítólag az alvilág kezdett el használni, 2014-től viszont az Ukrán Haditengerészet fő támaszpontjává vált.

Az Odesszai katakombák 2500 kilométer hosszával a világ legnagyobb labirintusrendszere. Jókora része látogatható, de egyedül nem érdemes lemerészkedni egy ilyen óriási útvesztőbe, mert könnyen eltévedhet itt az ember. A barlangászok nem egyszer találták meg itt sötétben eltévedt személyek holttestét, akik vélhetően illegális szórakozás céljából látogatták meg a katakombákat.

Szobrok Odesszában
A közkedvelt odesszai park cuki delfin szobrai alatt 1961-ig bűnözők jöttek-mentek, ma pedig az Ukrán Haditengerészet használatában van az a labirintusrendszer, ami még ma is szedi az áldozatait. Fotó: pixabay.com

A világ legnagyobb földalatti barlangvárosa

Egy ilyen képnek a láttán talán senki nem lepődik meg, hogy a török Kappadókia város alatt megtalálták a világ egyik legnagyobb földalatti városát. A városnegyed építését szakította félbe a nevsehiri erőd alatt talált ötezer éves metropolisz, ami a térségben eddigi legnagyobb – feltételezhetően akár húszezer lakosú – derinkuyui barlangvárosánál, sőt! Akár a világ összes eddigi ismert földalatti városánál is nagyobb!

Kappadókia
Egy ilyen látvány mellett el tudjuk képzelni, mi lehet a földfelszín alatt?! Egy teljes városnegyed építése szakadt meg a felfedezés miatt, hiszen a világ összes eddigi ismert földalatti városánál nagyobb földalatti városról lehet szó! Fotó: pixabay.com

50 kilométer hosszú vasúti alagútrendszer az Atlanti-óceán alatt

Csalagút a rövid neve a világ leghosszabb tenger alatti alagútjának, amely Franciaországot és Nagy-Britanniát köti össze a La Manche csatorna alatt. Az 50 km hosszú csatorna-alagút hálózat legmélyebb pontja a tengerfenék alatt 75 méter mélységben lett megépítve.

La Manche
A mérhetetlen víztömeg alatt elképesztő vasúti alagút köti össze a két kontinenset. A Csalagút vasútja autókat és buszokat is szállít, akár a kompok a vizeken. Fotó: pixabay.com

A Budai Várnegyed alatti barlangrendszer

Országhatáron belüli földalatti látnivalóink egyike az UNESCO Világörökség listáján szereplő Budai Várnegyed alatti kiterjedt, közel 10 km barlangrendszer és az ennek részeként működő sziklakórház. A sziklakórházat a második világháború alatt használták. Magát a barlangrendszert a forrásvizek alakították ki a földrétegek (mészkő és márga) között, majd a világháború kitörésével jelentős részéből óvóhelyet alakítottak ki.

Templom sziklafalban
Belső templom a Budai várban. A várbarlang skeeze képe a Pixabay -en.

A világ számos további építészeti csodát rejt, ami a föld alatt épült! A látogatható helyszínek hétvégi programnak sem utolsók!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük