Okosotthon

Amikor az otthon az okos…

Előfordult már veled olyan, hogy elfelejtetted elzárni a gázt az elkészült étel alatt, vagy csak éppen rosszkor jött a postás, és odaégett az ebéd? Vagy a szomszéd csöngetése ébresztett fel mély álmodból, mert elfelejtetted a mosógép csövét betenni a kádba, és eláztattad az alattad lakót?

Bizony az ilyen hétköznapi balesetek nemcsak bosszúságot, de nem ritkán komoly károkat és extra költségeket is tudnak okozni. A közös bennük az, hogy mindet az emberi figyelmetlenség okozza. Szerencsére ma már az otthonok egyre okosabbá tehetők, hogy kompenzálni tudják a tulajdonosaik egyre rohanóbb életviteléből fakadó figyelmetlenségét.

De mitől is okos egy otthon?

Az okosotthon lényegében egy központi rendszerről vezérelt olyan megoldások összessége, amelyek nagymértékben megkönnyítik a lakók dolgát, és jelentős összegeket tudnak megspórolni az energiaszámlákban. Az okosotthon eszközei tudják, mi a dolguk, még akkor is, ha tulajdonosaik nincsenek otthon, vagy csak éppen nem figyelnek. Vihar esetén automatikusan becsukódnak az ablakok, a kinti környezeti viszonyoknak megfelelően aktiválódnak a fűtő-hűtő berendezések, az árnyékolók, a redőnyök, vagy éppen a megfelelő időben kikapcsol a tűzhely. Az okosotthon a hőmérsékletet, páratartalmat, mosást, porszívózást, fűnyírást stb. az előre beprogramozott napirend szerint a felhasználók szokásaihoz igazítja – és persze egy telefonos alkalmazáson keresztül egyszerűen átprogramozható minden.

A technológia adott, korlátokat szinte csak a fantáziád – vagy pénztárcád – szab. Neked már csak annyi a dolgod, hogy eldöntsd, mennyire szeretnéd az otthonodat felokosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük