Napfény-világítás

Süss fel, nap!

A komor téli reggeleken sokaknak nehezen megy az ébredés. Kint sötét van és hideg, és, valljuk be, egyáltalán nem úgy működünk, mint a villany, nem elég csak egy kis kapcsolót átbillentenünk magunkban. Hosszú évezredeken keresztül az ember a nappal kelt és a nappal feküdt – és ennek emléke még ma is bennünk él.

Bár a mesterséges világítás már generációk hosszú sorára tekinthet vissza, hozzászokni még mindig nem igazán tudtunk. Talán éppen ezért kezd átalakulni az a tendencia, hogy minél hosszabbra tudjuk nyújtani az aktív időt, illetve szeretnénk, hogy a mesterséges világításban is egyre nagyobb szerepet kapjon a természetesség. Így már nem meglepő, hogy már a világítás is lehet okos!

Az okos világítás rendszerünket pedig beprogramozhatjuk úgy, hogy az ébresztő előtt fél órával kezdjen el szépen, fokozatosan, egyre nagyobb fényerővel világítani, ami olyan hatással van a szervezetünkre, mint a felkelő nap. Így mire megszólal az ébresztő, a szervezetünk már szépen lassan ráhangolódott a felkelésre, nem kell a legszebb álmunkból hirtelen felriadva kipattannunk az ágyból.

De az okos világítás nem csak ettől okos! Nem csak ezt az ébredést segítő funkciót állíthatunk be rajta, de összeköthetjük mozgásérzékelővel is – így nem probléma, ha elfelejtjük lekapcsolni, mert megteszi a rendszer maga. A fényerő mellett a világítás színét is változtathatjuk, így távirányítóról vezérelve az éppen aktuális tevékenységünkhöz igazíthatjuk a fénypompát – legyen az olvasás, kellemes borozgatás, tévézés, vagy éppen erősebb megvilágítást igénylő munka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük