Télikert

Szeretnél egy télikertet?

Fáradtan hazaérkezel a munkából, felveszed a kényelmes papucsodat, leülsz a fonott karosszékedbe, és ellazulsz. Ábrándozol, a tekinteted megsimogatja a közeledben levő fenyők karcsú ágait és te élvezel minden pillanatot és érzed, ahogy a fáradtság elszáll. Közben egy üvegfal választ el a kinti kertedtől. Vagy összeköt vele? A télikert a ház pihenőközpontjává válhat egész éven keresztül, nemcsak télen, ha beköszöntenek a zord, hideg idők.

Akár öreg, akár új ház mellé építed fel, a télikert lehetőségei határtalanok. Napjainkban számos anyag található az építőipari piacon a télikertek megvalósításához. A télikert szerkezeti elemeit műanyagból vagy alumíniumból gyártják. A szakcégek számos kialakítási formát, megoldást javasolnak. Választásodat számítógépes látványtervvel is megkönnyítik.

Sokan a ház déli oldalára tervezik a télikertet. A helyét annak függvényében kell meghatároznod, hogy a ház belső elrendezését hogyan alakítod, mert a télikertnek ehhez szervesen kapcsolódnia kell, hiszen az építésének a célja az élettered kibővítése.

A mai építészet a télikert szerepét átgondolta és bekapcsolta a mindennapi életvitelbe. A hagyományos, csak a mediterrán vagy trópusi növények átteleltetésére szolgáló, üvegfalú és tetejű helyiséget birtokba vesszük más célokra is. A télikert kialakításával a nappali és az étkező funkcióját bővíted. Kihelyezheted ide a vasárnapi családi ebédek helyszínét. Esti fények mellett hangulatos baráti vacsorák és beszélgetések színtere lehet az üvegfalú helyiség, ahonnan mindenki ámulva nézheti a lemenő nap narancsszínű sugarait, vagy télen a fákra akasztott madáretető körül röpködő széncinkéket. És mindezt teheted anélkül, hogy megfáznál, hiszen a télikert szervesen kapcsolódik a ház közműveihez, így nyáron hűthető, télen pedig kellemes melegben élvezheted a havas fenyők látványát, miközben egy bögre fahéj illatú forralt bort iszogatsz.

A télikert berendezésénél vedd figyelembe, hogy üvegfalak vesznek körül és az erős, hosszantartó nappali fény kifakítja a bútorhuzatok eredeti színét. Mindez megelőzhető, ha világos színeket választasz, amelyek érzékenyebbek ugyan a piszokra, de a színük nem fog drasztikusan kifakulni. A másik megoldás, hogy a berendezést kisebb és könnyebb elemekből állítod össze, amelyekről a huzatok könnyen levehetők. Így minden nagyobb szívfájdalom nélkül lecserélheted őket, ha más színekre vagy stílusra vágysz.

Ma már nem luxus, mindenki számára elérhető a télikert. Építs hát télikertet, és hozd közelebb magadhoz a természetet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük