A kerti szivattyú szerepe az öntözésben

A ház mellett kialakított és gondosan karbantartott kert rengeteg előnnyel jár, ugyanakkor sok munka is van vele. Az egyik legfontosabb feladat, amit rendszeresen el kell végeznünk, az a növények öntözése, amihez szerencsére már rendelkezésünkre állnak az automata módon működő öntözőrendszerek.

Azok használatához azonban szükség van a megfelelő kialakítású és teljesítményű kerti szivattyú alkalmazására is. Milyen funkciót lát el ez az épületgépészeti berendezés, és milyen előnyei vannak a használatának? Mire érdemes figyelni a telepítéskor? Íme, a válaszok!

Miért kell kerti szivattyút használni?

 

A kerti szivattyú telepítése lehetővé teszi, hogy olyan vízforrásokat használjunk az öntözéshez, amiket egyébként nem tudnánk. Ilyen például a kút vagy a vízgyűjtésre alkalmas ciszterna. Ez tehát azt jelenti, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a hálózati vízellátásnak, ugyanis anélkül is meg tudjuk oldani a vízhasználatot az adott területen. Ezzel jelentős pénzösszeget is megspórolhatunk.

A szivattyú képes hatékonyan növelni a víznyomást a rendszerben, aminek köszönhetően a távolabbi részekre ültetett növényeknek is egyenletesen tudjuk biztosítani a megfelelő mennyiségű vizet. Ha tehát egy nagyobb kerttel vagy mezőgazdasági területtel rendelkezünk, akkor is gond nélkül megoldható az öntözés.

Mit érdemes szem előtt tartani a telepítéskor?

 

Mindenekelőtt azt kell meghatározni, hogy mekkora vízigénnyel rendelkeznek a növényeink, illetve milyen kapacitású öntözőrendszerhez szeretnénk használni a kerti szivattyút. Emellett a szükséges nyomást is figyelembe kell vennünk, és az energiaellátásra is oda kell figyelni, nem mindegy ugyanis, hogy van-e lehetőségünk a hálózati áramra csatlakoztatni a szivattyút, vagy más típusú energiaforrásra van szükség.

A kerti szivattyú tehát egy rendkívül fontos feladatot ellátó szerkezet, amire mindenképp szükségünk van, ha egy hatékonyan működő öntözőrendszer kiépítését tervezzük. A telepítése nem nagy ördöngösség, csak néhány fontos dologra kell odafigyelni.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük