Sötét színek

Sötét színek sötét oldala

A sötét színek mélyek, titokzatosak, kihívóak és sokan megijednek attól, hogy nagy felületeken is alkalmazzák őket. Tény, hogy kockázatmentesebb, ha mindent egyen-fehérre festünk, és a dekorációval próbáljuk kihangsúlyozni a szoba stílusát és egyéniségét. Nem gondolod, hogy ez kicsit már unalmas? Jártál már olyan szobában, amelynek legalább az egyik fala izgalmasan erős vagy sötét színre volt festve? Ugye, mennyire feldobta a szobát? Mindjárt érdekesebbnek találtad még a tulajdonosát is.

A helyes döntéshez ismerned kell a pozitív és a negatív érveket egyaránt. Mutatjuk.

A sötét színek kihívóak, figyelemfelkeltő és drámai hatás érhető el velük. A szakértők szerint nem kell félni a sötét színek sötét oldalától, de az alkalmazásuk módját és a mennyiségi korlátokat ismerni kell. Annak ellenére, hogy a sötét színek a meleg és kényelem érzését keltik bennünk, nem várt hatást is kiválthatnak, mert a szoba kicsinek és barlangszerűnek tűnhet. Emellett, ha a szoba a ház déli, napos oldalán van, nyáron gyorsan felmelegszik, és ha nem teszünk fel az ablakra árnyékolókat, bizony a szín is kifakul. Márpedig a foltos fal nem növeli az esztétikai élményt.

És amitől még a tapasztalt mesterek is tartanak, a sötét falakon a hibák jobban észrevehetők. Nehéz egyenletes színhatást elérni, mert meglátszanak a foltozások. Előre kell gondolni arra is, hogy ha megunod a sötét színt, sok festékre lesz szükség ahhoz, hogy világosabb színre bűvöld következő alkalommal a szobát.

Mutatunk a sötét színek mellett szóló javaslatokat is. A sötét színek határtalan tér érzetét keltik, mert a sarkoknál és éleknél az árnyékok elmosódnak. Az egyensúlyt a bútorok világos színével és anyagmintázatával érheted el. Válassz világos színű dekorációs elemeket, például párnákat, ülőkéket, amelyekkel a hangsúly a sötét színű falakról áttevődik a szereplőkre. Az alacsony mennyezeteknél gyakran használunk díszes szegőléceket. Trükközz egy kicsit, őket is fesd be a fal színére, mert így magasabbnak tűnik a helyiség. Tükrökkel is játszhatsz, tapasztald ki, hogy melyik felületre kívánkoznak és a mélység illúzióját keltheted velük.

Ha a sötét szín mellett döntesz, próbáld ki először egy kis falrészleten, mert a boltban kiválasztott színárnyalat a mesterséges fényben másképp mutathat, mint nálad, az otthoni megvilágításban. Kísérletezz bátran! Ha nem tetszik, és nem érzed jól magad egy sötét színre festett szobában, vagy nem találod meg a hozzá való bútorzatot és kiegészítőket, válassz egy másik árnyalatot és kezd elölről! Csak nyerhetsz, tapasztalatot, ötleteket, és neked megfelelő enteriőrt.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük