Riasztó rendszerek

Riasztanak és védenek

Szeretnél már beköltözni az új házba, de nem száradnak a falak és nincsenek felszerelve a lámpák? A gardrób polcai sem készültek még el? A kilincsek… Állj! Sok mindent felsoroltál, de egy szót sem ejtettél azokról az apró kis gépekről és berendezésekről, amelyek a családodat és értékeidet védik. Vagy ilyet nem is tervezel beépíteni? Ugye hallottad, hogy ünnepek idején szívesen járnak hívatlan vendégek a családi házas övezetekben?

Soha nem késő egy szakértő segítségével felméretni a házadat, az előteret és a hátsó kertet. Vannak olyan apró óvintézkedések, amiket te magad is megtehetsz, nem kell hozzá szerelőt hívni, de ez csak az ellenőrzést foglalja magába. Jól záródnak-e a kapuk? Nem süllyedt-e meg egyik kapuoszlop sem? Ha igen, és nem tudod kulcsra zárni a kertkaput, ideje az oszlopot kicserélni, és lakatost hívni.

Kültéri mozgásérzékelős reflektorokkal is biztonságosabbá teheted a környéket. A régi terasz lámpák nem világítják be a kert rejtett zugait, de az erős reflektorok érzékelőinél be tudod álltani a hatótávolságot, a szöget és az időt, amíg égve marad. Igaz, hogy az éjjel vadászó macskát is érzékelni fogja, és ősszel az erősen hajladozó fákat a kertedben, de ezeken a paramétereken tudsz finomítani. A hívatlan vendégek pedig meghátrálnak, ha már az első akadálynál fényes ellenállásba ütköznek.

Ha úgy döntesz, hogy az ablakokat belül kulcsos zárszerkezetűre cseréled, szerezd be a megfelelő zárakat, és ha nem akarsz a beszereléssel bajlódni, akár már az üzletben érdeklődd meg, kit ajánlanak erre a munkára? Apróság ugyan, de növeli a biztonságérzetedet, ha tudod, hogy ily módon csak hatalmas felületű üvegtöréssel, zörgéssel és lármával lehet bejutni a házadba. Pont az a cél, hogy a zaj felkeltse a szomszédok figyelmét!

Ha a belső térben lévő falakat nem akarod vésni, válassz olyan riasztó berendezéseket, amelyek vezeték nélkül működnek. A modern technika e vívmányát nem szabad kihagyni, hiszen biztonságtechnikai szakember segítségével a házadat, az értékeidet és nem utolsó sorban a lelki nyugalmadat is meg tudod óvni. A szakember felméri a házat, megtekinti a szobákat, pontosítja a holtterek pozícióit és javaslatot tesz majd neked arra, hogy a mozgásérzékelőket a szobák, folyosók melyik pontjaira kell elhelyezni ahhoz, hogy optimálisan „belássák” a teret és védjék otthonodat.

Kamerával felszerelt egységeket is lehet kapni, amelyek a felvételeket bizonyos ideig tárolják. Néhányan a szirénával ellátott külső egységet a belső térbe helyezik, mert pszichológiailag sokkolni akarják a hívatlan vendégeket. Ki tud abban az őrült sziréna sivításban épp ésszel gondolkodni és nyugodtan turkálni a szekrényekben? Tudtad, hogy a szakemberek szerint már az is elriasztja a rosszindulatú látogatókat, ha észreveszik a riasztó berendezés kültéri egységét?

A legtöbb biztonságtechnikai fejlesztésekkel foglalkozó cég kínál egy olyan őrző-védő szolgáltatást is, hogy náluk fog jelezni a riasztó, ha baj van. Mindenképpen érdemes ezt az opciót is átgondolni, hiszen nem biztos, hogy amikor te nyaralsz, a szomszédok szeme pont a te házadat lesi majd.

Apró gépesítés, aminek az ára elenyésző ahhoz képest, hogy mekkora anyagi és érzelmi veszteség érhet, ha nem szerelteted be. Ugye, nem tétovázol tovább?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük