Riasztó rendszerek

Riasztanak és védenek

Szeretnél már beköltözni az új házba, de nem száradnak a falak és nincsenek felszerelve a lámpák? A gardrób polcai sem készültek még el? A kilincsek… Állj! Sok mindent felsoroltál, de egy szót sem ejtettél azokról az apró kis gépekről és berendezésekről, amelyek a családodat és értékeidet védik. Vagy ilyet nem is tervezel beépíteni? Ugye hallottad, hogy ünnepek idején szívesen járnak hívatlan vendégek a családi házas övezetekben?

Soha nem késő egy szakértő segítségével felméretni a házadat, az előteret és a hátsó kertet. Vannak olyan apró óvintézkedések, amiket te magad is megtehetsz, nem kell hozzá szerelőt hívni, de ez csak az ellenőrzést foglalja magába. Jól záródnak-e a kapuk? Nem süllyedt-e meg egyik kapuoszlop sem? Ha igen, és nem tudod kulcsra zárni a kertkaput, ideje az oszlopot kicserélni, és lakatost hívni.

Kültéri mozgásérzékelős reflektorokkal is biztonságosabbá teheted a környéket. A régi terasz lámpák nem világítják be a kert rejtett zugait, de az erős reflektorok érzékelőinél be tudod álltani a hatótávolságot, a szöget és az időt, amíg égve marad. Igaz, hogy az éjjel vadászó macskát is érzékelni fogja, és ősszel az erősen hajladozó fákat a kertedben, de ezeken a paramétereken tudsz finomítani. A hívatlan vendégek pedig meghátrálnak, ha már az első akadálynál fényes ellenállásba ütköznek.

Ha úgy döntesz, hogy az ablakokat belül kulcsos zárszerkezetűre cseréled, szerezd be a megfelelő zárakat, és ha nem akarsz a beszereléssel bajlódni, akár már az üzletben érdeklődd meg, kit ajánlanak erre a munkára? Apróság ugyan, de növeli a biztonságérzetedet, ha tudod, hogy ily módon csak hatalmas felületű üvegtöréssel, zörgéssel és lármával lehet bejutni a házadba. Pont az a cél, hogy a zaj felkeltse a szomszédok figyelmét!

Ha a belső térben lévő falakat nem akarod vésni, válassz olyan riasztó berendezéseket, amelyek vezeték nélkül működnek. A modern technika e vívmányát nem szabad kihagyni, hiszen biztonságtechnikai szakember segítségével a házadat, az értékeidet és nem utolsó sorban a lelki nyugalmadat is meg tudod óvni. A szakember felméri a házat, megtekinti a szobákat, pontosítja a holtterek pozícióit és javaslatot tesz majd neked arra, hogy a mozgásérzékelőket a szobák, folyosók melyik pontjaira kell elhelyezni ahhoz, hogy optimálisan „belássák” a teret és védjék otthonodat.

Kamerával felszerelt egységeket is lehet kapni, amelyek a felvételeket bizonyos ideig tárolják. Néhányan a szirénával ellátott külső egységet a belső térbe helyezik, mert pszichológiailag sokkolni akarják a hívatlan vendégeket. Ki tud abban az őrült sziréna sivításban épp ésszel gondolkodni és nyugodtan turkálni a szekrényekben? Tudtad, hogy a szakemberek szerint már az is elriasztja a rosszindulatú látogatókat, ha észreveszik a riasztó berendezés kültéri egységét?

A legtöbb biztonságtechnikai fejlesztésekkel foglalkozó cég kínál egy olyan őrző-védő szolgáltatást is, hogy náluk fog jelezni a riasztó, ha baj van. Mindenképpen érdemes ezt az opciót is átgondolni, hiszen nem biztos, hogy amikor te nyaralsz, a szomszédok szeme pont a te házadat lesi majd.

Apró gépesítés, aminek az ára elenyésző ahhoz képest, hogy mekkora anyagi és érzelmi veszteség érhet, ha nem szerelteted be. Ugye, nem tétovázol tovább?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük