Nyílászáró beépítés? De hogyan?

Első körben inkább lebeszélünk róla, hogy önállóan vágj bele bármelyik nyílászáró beépítésébe vagy cseréjébe. Sokan azt hiszik, hogy ott a nyílás, be kell rakni az ablakot, ajtót, körbe PUR habozni és már készen is vagyunk.
Ha így gondolod, akkor óriási tévedésben vagy. De ha mégis szeretnéd megpróbálni, akkor lássuk, mit kell tenned.

  1. A nyílászárókat kizárólag előkészített falnyílásba szabad beépíteni. A nyílászáró tokja és a falnyílás közötti hézagnak oldalanként 10-13 milliméternek kell lennie.
  2. Annak függvényében, hogy milyen típusú nyílászárót vásárolsz, a kilincset, zárbetétet be kell szerelni még a beépítés megkezdése előtt.
  3. A beépítés megkezdése előtt a rámát le kell emelned a tokról.
  4. A tokot be kell helyezned a falnyílásba és ékekkel kell elvégezned a beállítást. A tok alsó része vízszintes legyen, az álló elemek függőlegesek és egyenlő arányban legyenek a falsíkoktól.
  5. Az ékek fixálása után a rámát vissza kell helyezned a tokra és nyitási-zárási próbát kell csinálnod. Amennyiben problémát észlelsz, a faékekkel tudod korrigálni.
  6. Ezt követően újra le kell venned a rámát, mert most következik a keret végleges rögzítése, a rögzítési módszer függvényében beépítő-vas és falba tiplizett csavar vagy tokon keresztül rögzített tipli és csavar, vagy pedig speciális tokrögzítő csavar használatával.
  7. Ezután következik a PUR habos rögzítés. Arra figyelj, hogy a tokot belülről ki kell támasztani, nehogy összenyomja a keretet a táguló PUR hab.
  8. A felesleges PUR habot csak a további szerelési munkák során vágd ki, mert a kitüremkedő PUR hab addig is védi a szerelvényt.
  9. Amikor visszateszed a rámát a tokra, akkor még a finomhangolásokat el tudod végezni.
  10. Amikor a vakolási munkákat végzed, akkor védd meg a nyílászáródat a szennyeződésektől!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük