Ház vezérlés

A jó páros: okosotthon – okos tulajdonos

Sokan még ma is felesleges luxusnak tekintik a szabályozás és a vezérlés kiépítését otthonukban, pedig egy épületnek nemcsak építési, hanem üzemeltetési költségei is vannak. Az előre is tekintő tulajdonos felismeri, hogy egyszeri beruházással hogyan tudja a jövőben minimalizálni ezeket a kiadásokat. Egy okosotthon mindenképpen erre szolgál, miközben növeli a komfortot és a biztonságot is.

Ha reggel elmész otthonról, az okosotthon alacsonyabb hőfokra állítja a fűtést, lekapcsolja a világítást, beállítja az árnyékolókat, és bekapcsolja a riasztót. Képes olyan finomságokra is, mint a fényerő szabályozása a lámpáidban vagy egy külső időjárás-érzékelő segítségével a redőnyök lehúzása vihar esetén. Hétköznapi szóhasználattal összefoglalva: szabályozni tudja a fűtést, a világítást, az elektromos készülékeket, az árnyékolókat, a biztonsági berendezések működését, méghozzá összehangoltan és dokumentálhatóan.

De miért érdemes dokumentálni? Azért, mert ennek segítségével nem csak egy adott napon tudod gazdaságosan üzemeltetni az épületedet. A rendszer elkészíti az energiafogyasztási naplót, melynek adatait utólag elemezve felismerheted hibás, energiapazarló szokásaidat, és változtathatsz azokon. Kiderülhet, melyek a legtöbbet fogyasztó készülékeid, és átgondolhatod, hogyan csökkentheted a működtetésük költségeit.

Az okosotthon megkönnyíti a tulajdonos dolgát, de nem gondolkozik helyette. Ahhoz, hogy minden benne rejlő előnyt kihasználhass, érdemes szakemberrel egyeztetned, mert a lehetőségek tárháza egyre bővül, és olyan funkciók is lehetnek közte, amire álmodban sem gondolnál!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük