Mire jó egy okos otthon?

A Mézga családon nőttél fel? Esetleg hallottál már róluk és a jövőbeli köbüki rokonukról, MZ/X-ről? Vagy kedveled a jövőben játszódó történeteket? Akkor bizonyára nem állnak messze tőled az okos berendezésekkel felszerelt okos otthonok.

Manapság pedig ez már nemcsak egy mesevilág, hanem egy megvalósult álom lehet számodra. Az intelligens okos otthonokban használt okos berendezések működhetnek távirányítóval, számítógépről, de akár okostelefonról is. Az okos otthon automatikusan alkalmazkodik az időjárási körülményekhez, így jelentősen hozzá tud járulni a házad energiatakarékos működéséhez.

Napközben, mikor nem vagy otthon, akkor a napenergiát a helyiségek fűtésére használhatod. Este a redőnyeid automatikusan lezáródnak, kiváló hőszigetelőként csökkentik a lakásod hőveszteségét is. Amennyiben a hűtés a cél, akkor nyáron az árnyékolók automatikusan kizárják a napfényt, így megakadályozzák a helyiségek túlmelegedését, így nem kell feleslegesen járatnod a klímát. Okostelefonról akár az okos otthonod termosztátját is szabályozhatod.

A hőmérséklet és a világítás is kiválóan szabályozható pár gombnyomással, így a leggazdaságosabban, de az igényeidnek megfelelően működik majd a házad. Például a világításvezérlésbe beállíthatsz olyan funkciót, hogy ha nincs senki a szobában, akkor automatikusan lekapcsol a lámpa.

A kaputelefon-rendszert kialakíttathatod úgy is, hogy arcfelismerő programmal legyen párosítva, így akár azt is meghatározhatod, hogy kik léphetnek be akadály nélkül az otthonodba.

Az okos készülékek segítségével ellenőrzésed alatt tudod tartani a zárakat, a riasztóberendezéseket és a térfigyelő kamarákat is. Így a legnagyobb biztonságban lesz az otthonod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük