Okosház

A legokosabb okosotthonok és energiafogyasztásuk

Intelligens mosópor, okostelefon, okosóra, mi a következő? Egyelőre a kézi használatú eszközök a legokosabbak, de hamarosan az okosotthon fogalma fog elterjedni a köztudatban, hiszen eszközeink egyetlen központi vezérléssel fognak működni.

A multifunkciós távirányítók szerepét már átvették az okostelefonokra letölthető alkalmazások, hamarosan a kütyük át fogják venni az irányítást házaink felett is és okostelefonunk valósággal egy varázspálcával lesz egyenlő!

Persze terminátoroktól nem kell félned, itt csupán arról van szó, hogy hamarosan mindössze egyetlen központi irányítású rendszer elegendő lesz az összes eszközöd ki-be kapcsolásához. Gondolj csak a közelítőkulcsodra, az automata garázskapukra, a szobatermosztátra, stb! Ezek összessége a ma még futurisztikusnak hangzó okosotthon.

Nem is olyan rég még csodaszámba ment az amerikai filmekben látott hangvezérlésű, úgynevezett tapskapcsolós lámpa és még csak hallani sem hallottunk az okosotthon fogalmáról, ma pedig már helyettünk vásárol be a hűtőszekrény.

Csak alig néhány éve, hogy felfedeztük a telefonos üzenetrögzítő hasznát és nagyokat nevettünk a vicces üzeneteken, például: “Nincs itthon senki, az üzenetrögzítő meg lelépett a videóval. Ön most a mikrohullámú sütővel beszél!” és ma már az üzenetrögzítő tényleg társítható a videóval, ha lelépni azért nem is fog…

Kérdés, hogy az alternatív energiatermelés fel tud-e majd zárkózni mindehhez?! Mert ha ez a sok kényelmi szolgáltatás mind alternatív energiával fog működni, akkor egy sokkal kényelmesebb, ugyanakkor fenntartható fejlődés útjára lépünk!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük