Függöny

Ápol és eltakar? Azaz mire jó egy függöny?

A lakásod egyik fontos dekorációs eleme a függöny, amelyet ha jól választasz, nemcsak a funkcióját fogja ellátni, hanem öltöztetni is fogja az otthonodat.

Mire jó egy függöny?

  • Árnyékol és sötétít.
  • Távol tartja a külső kíváncsi tekinteteket.
  • Összhangba hozza a különböző méretű ablakokat.
  • Öltözteti a teret.
  • Otthonosabbá teszi a lakásodat.
  • Akár térelválasztóként is kiválóan használható.

Funkció szerint megkülönböztetünk fényáteresztő és fényzáró függönyöket. Mint ahogy a nevükben is benne van, ha fényáteresztő függönyt választasz, akkor az át fogja engedni a napsugarakat, így a szobádban világos lesz. Az ilyen típusú függöny a legtöbb lakásban megtalálható.

A másik típust képviselik a fényzáró, más néven sötétítő- vagy dekorfüggönyök. Nem nehéz kitalálnod, hogy ezek nem fogják átereszteni a fényt, félhomálytól egészen sötétig tudják a szobádban a napfény erejét lecsökkenteni. A „dim out” típusúak erősen korlátozzák a beérkező fényt, akár 70-75 %-os fényzáró képességet is be tudnak mutatni. Éjjeli sötétséget fényes nappal a „black out” típusú, különleges eljárással készült függönyökkel tudsz produkálni.

A függöny kiválasztásánál mindig figyelj arra, hogy harmonizáljon a szobával, a lakásod stílusával. Például az antik berendezésű szobában a bársonyfüggöny biztosan telitalálat lesz. Viszont ha ugyanebbe a szobába valamilyen modern mintázatú függönyt teszel, akkor az némi ízlésficamról fog tanúbizonyságot adni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük