Okosházak: 5 kérdés, 5 válasz

1., Miért dönts az okosház mellett?

Az okosházat jellemző kulcsszavak: biztonság, kényelem, takarékosság, fenntarthatóság. Mindezt lehetővé teszi az okosházban lévő, külön-külön is működtethető berendezések optimálisan összehangolt működése, melyet egy rendszerbe integrálva egy központi vezérlő egység irányít.

2., Egy kis okosdoboz az egész?

Szeretnéd, ha a sütő megsütné a tepsibe rakott grillcsirkét, mire hazaérkezel és a mosogatógép is elmosogatna? A konyhában lehullott morzsákat pedig felszedi a kis takarítórobot. Ezt eddig is megtették az eszközök. Az okosház azonban összehangolja a tevékenységeket, érzékel, dönt, utasít. Az okosházat egy központi vezérlő egység működteti. A ház különböző részein elhelyezett szenzorokkal üzeneteket vált, a beérkezett adatok alapján elemez és indítja a megfelelő alprogramokat. A fűnyíró szeretné már levágni a füvet. És utána az öntözőberendezés is indításra vár. Előtte azonban a napernyőket le kellene csukni. Ma már mindez megoldható, mert a központi egység kommunikál a többi berendezéssel.

3., A mozgáskorlátozottak és idősebbek számára biztonságos?

Az okos hőmérséklet szabályzókkal, fény–, hang–, füst–, gáz–, vízbetörés–érzékelő szenzorokkal, a nyitás és mozgás érzékelőkkel, riasztókkal az okosházban élő idősebbek sokkal könnyebben irányíthatják és felügyelhetik a környezetüket. Az sem utolsó szempont, hogy te távolról figyelheted az otthoni történéseket és segítséget tudsz küldeni vagy nyújtani.

4., Régi házak is lehetnek okosak?

De még mennyire! A legtöbb kényelmi és takarékossági funkciót megvalósíthatod. Amennyiben már meglévő épületben gondolkodsz, válaszd a vezeték nélküli szenzorokat, vezérlő egységeket és megúszod az építési munkák zömét.

5., Mennyire takarékos az okosház?

A fejlődés egyre inkább a megújuló energiaforrások felé fordul, és az okosházak fejleszthetők. Jelenleg kb. 30%–kos energia megtakarításról számolnak be a tulajdonosok. Nem utolsó szempont az sem, hogy egy ilyen ház választásával az ökológiai lábnyomodat is csökkented!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük