Fa vagy műanyag nyílászáró? Melyiket szeressük?

Fontos, hogy otthon legyünk a nyílászárók témájában, hiszen egy jó ablakkal, ajtóval rengeteg energiát, pénzt tudunk megspórolni. Azon kívül, hogy jó, ha minél jobb szigetelő képessége van egy nyílászárónak, általában felmerül a kérdés, hogy fa nyílászáró, vagy műanyag nyílászáró legyen-e a kiválasztott darab. Vásárlásnál a legnépszerűbb szempont az ár szokott lenni. Azonban minél jobban utána nézünk, információkat keresünk, annál több, egymásnak ellent mondó adattal szembesülhetünk. Ami egészen biztos az az, hogy egy jól megválasztott műanyag, vagy fa nyílászáró évekig szolgálhatja kényelmünket, és az energiatakarékosságot is. Ha az árakat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a műanyag olcsóbb, mint a fából készült társaik. Ez az érv egészen biztosan a műanyag nyílászárók mellett szól. Lássuk a fa nyílászárók  előnyeit:

  • A fa, anyagánál fogva sokkal természetesebb, mint a műanyag, így ha fa keretes ablakot, ajtót választunk, egy természetközelibb élményben lehet részünk nap mint nap.
  • Ráadásul a fa mintázatok nagyon eltérőek, így egyedibb hatásúak, mint műanyag társaik.
  • Azonban a fa nyílászárókat rendszeresen kezelni kell, hiszen elvetemedhetnek.

Ha mégis erre vágyunk, de nem szeretnénk az ápolással bajlódni, választhatunk köztes megoldást is. Léteznek olyan fa nyílászárók, amin préselt pozdorjából készült, fa hatású, műanyag bevonatok vannak. Ezek segítik megóvni az alatta található fát.

Az, hogy fa, vagy műanyag nyílászárót választunk, az természetesen csak a saját ízlésünkön, felfogásunkon és anyagi kereteinken múlik.

 

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük