A modern házak ismérve

Bár a modern stílusról, illetve a modernségről általánosságban elmondható, hogy alapvetően a huszadik század első felében lezárult, és leginkább a Bauhaus jellegű építészeti irányzatokat értették alatta a köznyelvben, mégis egy mélyebb és átfogóbb értelmezés szerint a modernség ma is jelen van, többek között az építészetben is.

Sok modern épület alapja a régi Bauhaus stílus

 

A modernséget értelmezhetjük úgy is, hogy mindig a legfejlettebb technológiát alkalmazó, a mindenkori társadalmi, technikai és technológiai igényekkel összhangban lévő, vagy annak fejlődési irányába tartó törekvés. Talán, ha művészettörténész szemmel egészen pontosan akarunk fogalmazni, akkor nevezhetjük esetleg újmodernnek, avagy kortárs modernnek is a mai is divatos építészeti irányzatot.

A technológiai felszereltségétől is lehet modern egy ház, a régi stílus modernizálása. Egyszerű külső, letisztult minimalista modern belső.

 

A ma is modernnek nevezett házak elődje tehát a Bauhaus stílus volt, ismételt virágzását pedig a minimalizmus térhódításának köszönheti. Ezt a kortárs modern stílust az építészetben ennek megfelelően többnyire a fehér falak, hatalmas üvegfelületek, egyszerű, letisztult vonalvezetés jellemzi. A belső elrendezést is a nagy terek, világos színek uralják. Díszítések gyakorlatilag nincsenek, ezért sokak számára ridegnek vagy üresnek tűnhetnek ezek a terek, bár kétségkívül átláthatóak, illetve könnyen tisztíthatóak is. Míg az eredeti Bauhaus építészetben elrejtettek némi piros vagy fekete színt, illetve egy-egy kis hangulatos bútordarabot, a kortárs modern stílus azonban ezt is elhagyja már.

Vajon hova vezet ez az irányvonal? Egy-két évtized múlva már bútoraink sem lesznek vajon? Ez sem lehetetlen, hiszen Japánban már oly népszerű az eszmeiség, mely a tökéletes rendet is dicsőíti: ezt pedig úgy érhetjük el, ha semmiképpen nem zsúfoljuk tele a helyiségeket.

 

Képek forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük