Glettelés

Nem gittelés, hanem glettelés

Szeretnéd kifesteni az egyik szobát vagy akár az egész lakást? Némi gyakorlás után meg fogod tudni csinálni. Arról azonban semmiképpen nem szabad elfelejtkezned, hogy a festék felvitele előtt egy két dolgot mindenképpen meg kell csinálnod.

Az egyik ilyen alapfeladat a glettelés. A glettelés során néha csak javításokat kell csinálnunk a falon, de van úgy, hogy az egész plafont át kell glettelnünk.

A festők ennek a munkafolyamatnak a megtanulására sok időt fordítanak, de téged ez ne tántorítson el, simán meg tudod te is tanulni.

Persze mielőtt hozzákezdesz a gletteléshez, semmiképpen ne felejtkezz el a padló és a bútorok takarásáról, amihez jó minőségű takarófóliát tudsz beszerezni.

A glettelés előtt meg kell tisztítanod a falat, el kell távolítanod a laza, faltól elváló festékréteget, vakolatot, ehhez használj spaklit.

Amikor teljesen megtisztítottad a falfelületet és a fal is teljesen száraz, akkor kezdheted előkészíteni a gletteléshez az anyagot. Ehhez szükséged lesz egy vödörre, amibe bele kell öntened előre a kívánt mennyiségű vizet, amihez majd hozzá fogod adagolni a glettelő gipszet. Az összekeveréshez és a felvitelhez használj gipszelő kanalat vagy spaklit, de akár keverőszárral felszerelt fúrógépet is. Az összekevert glettanyaggal azonnal el kell kezdened dolgozni, mert körülbelül negyvenöt perc után elkezd csomósodni és utána már használhatatlanná válik.

A glettanyagot glettvassal tudod a falra felvinni. Ha a teljes felületen készen vagy a gletteléssel, akkor meg kell várnod, hogy tökéletesen megszáradjon. Ezt követően kerülhet sor a csiszolásra, hogy tökéletesen sima felületet kapj a falfestéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük