Ne építs új házat, újítsd fel a régit!

Ha elindult a vakolat, ha pereg a festék, ha botladoznak a széldeszkák, vagy megsüllyedt a burkolat a kocsibeállón, még nem jelenti azt, hogy le kell bontanod a házad és újat kell építened. Bár egy új ház építése is nagy kaland, mégis olcsóbban és gyorsabban megúszod, ha felújítod a már meglévő régit. Különösen akkor tanácsos a felújítás, ha egy bizonyos kor vagy korszak építészeti stílusát, vagy építkezési szokásait őrzi a házad kívül és/vagy belül. Ez egy kicsit hagyományőrzés is a felújítás által.

A legkorszerűbb és legértékesebb módja a házak felújításának az, ha megőrizzük a ház sajátosságait, ha nem akarunk öregből fiatalt, kicsiből nagyot, antikból modernet varázsolni, sőt hangsúlyozzuk a ház korát, például azzal, hogy korabeli stílusú téglákat, burkolatokat, nyílászárókat és cserepeket alkalmazunk a felújítás során. A célod az legyen, hogy kényelmes, jól gépesített, és korszerűen berendezett, de az épület keletkezési korának megfelelő külső megjelenésű házad legyen.

Úgy képzeld el, mintha egy régi nádfedeles parasztház belül csempézve, burkolva, fürdőszobával és gépesített konyhával lenne ellátva, kívül viszont megőrizné régi formáját, anyagát, csupán állagmegóvási célból lenne malterozva, fehérre meszelve, és a nádfedél újra cserélve. A hátsó udvarban a selyemakácfa árnyékában természetesen megbújhat egy jakuzzi medence, a régi megőrzése ugyanis nem jelenti az új tárgyak, eszközök használatának megtagadását, sőt! A kényelemért mindent be kell vetni.

Érdemes tehát átgondoltan, megfontoltan belevágni a ház felújításába, szakemberekkel, esetleg generál kivitelezővel konzultálni, hogy a legjobbat hozzátok ki a házadból a felújítás során, mindezt úgy, hogy az épület stílusjegyei megmaradjanak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük