Tetőtér

Ahol a felhők kezdődnek: a tető

A tetőteret már régóta nem megunt holmik tárolására használjuk. A tető alatt ugyanolyan színvonalas lakások alakulnak ki a szakavatott kezek nyomán, mint amilyenek pár emelettel lejjebb vannak. A fiatal családok imádják a tetőteres lakások hangulatát, annak ellenére, hogy egy ilyen tér berendezése alaposan megdolgoztatja a szürkeállományt. A tervezők az alábbi elvárásokat hangsúlyozzák. Kitalálod-e vajon, miről lehet szó? Elmondjuk.

Áradjon a fény!

Jártál már tetőtéri lakásban, ugye? Emlékszel, mennyi fény jutott be a tetőablakokon keresztül? De ehhez be kell tartani azt a szabályt, hogy az ablakfelület legalább 20 %-a legyen a szoba felületének. Tudtad, hogy a tető hajlásszögét követő tetőtéri ablakoknál a megvilágítás majdnem háromszor jobb? Ne helyezd túl magasra, és akkor gyönyörű kilátásban lesz részed.

Keress egy aranykezű asztalost!

A boltok nem árulnak olyan méretre készített bútorokat, amilyenekkel a tetőtéri lakásodat egyedivé varázsolhatod. Míg a hagyományos belmagasságú szobánál a falak mentén koncentrálódnak a bútorok, a tetőtérben a ferde tető alá nem lehet elhelyezni a nagyi öreg diófaszekrényét, ezért másfajta megoldásokban kell gondolkodnod. A bútorokat szervezd a tér közepébe. Nem kell azonnal elkedvetlenedni, a tető ferde síkja alá jöhetnek az ágyak, az ülőgarnitúrák, és minden olyan berendezés, amelynek nem kell túl nagy magasság. Gondoltál már arra, hogy beépített szekrényekkel rejtsd el ezt az apró, térdmagasságú falat?

Nyiss teret az alaprajzon!

A válaszfalak sok használatba bevonható felületet elvesznek és leárnyékolják a bejutó fényt. Így azonban a legnagyobb kihívással a konyhában kell szembenézned, mert a faliszekrények itt nem jöhetnek szóba. Kevesebb tároló kapacitásod lesz. Ötletelj! Kialakíthatsz például tároló szekrényt a tetőtér valamelyik teljes belmagasságú középső részén. Vagy keress egy szabálytalan alakú sarkot és zárd le. Jó ötlet a konyhasziget is. Láttad már, mennyi mindent elnyel az alsó tároló része? Mindenből sokkal kisebb kell, még az étkezőasztalból is. Legyen inkább összecsukható, majd ha vendégek jönnek, kinyitod teljes hosszára.

Alkoss meleg, barátságos színekkel!

Nagyon hangulatos lakóteret alakíthatsz ki, ha világos színekkel játszol és a természetes fa változatos struktúrájával kombinálod. Meleg, kontrasztos hangulatot kelthetsz, amelyet még tovább fokozhatsz, ha kovácsoltvas kiegészítőket, korlátokat, berendezési tárgyakat alkalmazol az enteriőr kialakításához.

A kutatók szerint a terek hatnak az érzékekre, elégedettséget, alkotóvágyat váltanak ki és őrzik az egészséget. Ezért nagyon fontos, hogy az otthonod belső terei átgondoltan és színvonalasan legyenek kialakítva, kellemes térbeli megoldásokkal, amelyek kielégítik azt az óhajodat is, hogy másképpen élj és más legyél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük