Tető

Tetőápolási tanácsok

A tető a ház lényeges eleme, érthető, ha te is azt szeretnéd, hogy minél tartósabb legyen. A tudat, hogy tetőt kell cserélni, nagyon ijesztő kilátásnak tűnik. A tető karbantartása nem egy nehéz feladat, mindössze arra van szükség, hogy rutinszerű fenntartási, állagmegóvási munkákkal tartsd karban az állapotát. Egy kevés befektetéssel hosszú évekre biztosíthatod a tető jó állapotát.

Alakíts ki rutin jellegű fenntartási munkákat. Nem kell megijedned, ez nem azt jelenti, hogy naponta fel kell másznod a tetőre és ott a magasban tisztogatni. A munkákat bízd szakemberre! Évente legalább két alkalommal szükséges a tetőt megtisztítani, méghozzá aprólékosan. A legmegfelelőbb időpont erre a kora ősz, majd utána a tavaszi napok megérkezte. Az ilyen karbantartás célja megakadályozni a károkat azzal, hogy a nedvességet távol tartod a tetőtől. Ily módon biztos lehetsz abban, hogy a tetőd felkészülten várja az erős téli szelet vagy a nyári zivatarokat. Az ellenőrzés során össze kell szedni az ereszcsatornában összegyűlt leveleket, ágakat is.

Az alábbiakra figyelj:

  • a látható repedésekre, az elmozdult vagy hiányzó cserepekre, a felszakadt bitumen zsindelyre,
  • a sérülésekre a kémény, a szellőzőrendszer és a csövek környezetében,
  • szemcsés, homokszerű anyag megjelenésére,
  • a levált ereszre,
  • a mennyezeten megjelenő foltokra.

Váljon szokásoddá, hogy amikor hazafelé jössz a munkából, felpillantasz a tetőre. Ha nagyobb vihar vonult át felettetek, okvetlenül végezz ellenőrzést. Minden külső sérülésre vagy belső nedvesedésre utaló jel fontos lehet.
Nagyobb javításokat, esetleg a tető cseréjét előzheted meg, ha rászánsz egy kisebb összeget a megelőzésre. A problémákat időben fel kell ismerned, és a tető vizuális ellenőrzése nem kerül pénzbe. Az alap állapotot megismerve érzékelni fogod a megjelenő változásokat, és szükség esetén azonnal beavatkozhatsz. Időben tetten éred a problémát és elvégezheted a kisebb javításokat, megelőzve ezzel a nagyobb felújításokat.

A honlapok tele vannak DIY (do it yourself – csináld magad) ötletekkel, amelyeket biztosan te is gyakran alkalmazol. A tetőnél azonban ne próbálkozz! A tetőn végzett javítás kockázatos és speciális szakértelmet igényel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük