Zöldtető

Szeretnél egy zöldtetőt?

Tudtad, hogy már Le Corbusier, a híres francia építész is felismerte, hogy minden háznak vissza kell adnia a természetnek azt a hasznot, amelyet az általa beépített területtel elvett tőle? Ezért a lapos tetőket átalakította élvezhető zöld felülettel borított teraszokká.

A zöld tető elnyeli az esővizet, tehermentesíti a városi csatornahálózatot. Növeli a tető élettartamát, mert védi az időjárási anomáliáktól, a felhőszakadásoktól és az UV sugárzástól. A zöldtetőn lévő növények megkötik a káros kibocsátott gázokat, a széndioxid mellett a légkörben levő por alakú részecskék 85 százalékát is. A zöldtető járulékosan szigeteli a házat, és így kiegyenlíti a benti hőmérsékletet. Hallottad, hogy a nagy városokban a zöldtetők megakadályozzák a kődzsungelek túlmelegedéséből adódó „hőszigetek” kialakulását? A kutatások szerint ezeken a helyeken 22 fokkal mértek magasabb hőmérsékletet, mint a vidéki jellegű település részeken.

Ha a zöldtetőt említik, te is a lapos tetőre gondolsz először? Pedig minden tető lehet zöld, még a nagyobb dőlésszögű is.

Ha zöldtetőt szeretnél, választhatsz igényed szerint az extenzív és az intenzív típus között. Az extenzív zöldtetőt kedvelik a legtöbben, mert nagyon kevés fenntartást igényel. Alacsony növésű cserjékkel ültetik be, terülő borókákkal, füvekkel, puszpánggal, nőszirommal, levendulával, fűszernövényekkel. Egy ilyen tetőt csak addig kell ápolnod, amíg a növények megerednek. Díszítheted talajtakaró fakéreggel, de nem lehet sétálgatni rajta.

Különleges kialakítású a biotopikus extenzív zöldtető, amelynél a vegetációt őshonos fajtákból, azonos életfeltételeket igénylő növényekből, füvekből állíthatod össze. Hamarosan megjelennek majd a bogarak, sőt a kora tavaszi fészekrakási időszakban a madarak is idelátogatnak fészekrakó anyag gyűjtése céljából.

Az intenzív zöldtető szemre vonzóbb, de ugyanolyan fenntartási igényű, mint egy kert, gondoskodnod kell a tápanyag utánpótlásról, metszésről, öntözésről. Beültetésére bokrokat és alacsony növésű fákat javasolnak. Akkor válaszd ezt a típust, ha teraszt akarsz kialakítani a lapos tetőn!

Bárhogyan is döntesz, előtte egyeztess egy szaktervezővel. A zöldtető kialakítása speciális rétegrendet jelent, hiszen a növényeknek ültető közeg kell, de a felesleges vizet el kell vezetni. Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel mindez megoldható. Sőt, ha körülnézel, ma már előkészített zöldtető csomagokat is vásárolhatsz az ezzel foglalkozó szakcégektől!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük