Szeretnél egy zöldtetőt?

Tudtad, hogy már Le Corbusier, a híres francia építész is felismerte, hogy minden háznak vissza kell adnia a természetnek azt a hasznot, amelyet az általa beépített területtel elvett tőle? Ezért a lapos tetőket átalakította élvezhető zöld felülettel borított teraszokká.

A zöld tető elnyeli az esővizet, tehermentesíti a városi csatornahálózatot. Növeli a tető élettartamát, mert védi az időjárási anomáliáktól, a felhőszakadásoktól és az UV sugárzástól. A zöldtetőn lévő növények megkötik a káros kibocsátott gázokat, a széndioxid mellett a légkörben levő por alakú részecskék 85 százalékát is. A zöldtető járulékosan szigeteli a házat, és így kiegyenlíti a benti hőmérsékletet. Hallottad, hogy a nagy városokban a zöldtetők megakadályozzák a kődzsungelek túlmelegedéséből adódó „hőszigetek” kialakulását? A kutatások szerint ezeken a helyeken 22 fokkal mértek magasabb hőmérsékletet, mint a vidéki jellegű település részeken.

Ha a zöldtetőt említik, te is a lapos tetőre gondolsz először? Pedig minden tető lehet zöld, még a nagyobb dőlésszögű is.

Ha zöldtetőt szeretnél, választhatsz igényed szerint az extenzív és az intenzív típus között. Az extenzív zöldtetőt kedvelik a legtöbben, mert nagyon kevés fenntartást igényel. Alacsony növésű cserjékkel ültetik be, terülő borókákkal, füvekkel, puszpánggal, nőszirommal, levendulával, fűszernövényekkel. Egy ilyen tetőt csak addig kell ápolnod, amíg a növények megerednek. Díszítheted talajtakaró fakéreggel, de nem lehet sétálgatni rajta.

Különleges kialakítású a biotopikus extenzív zöldtető, amelynél a vegetációt őshonos fajtákból, azonos életfeltételeket igénylő növényekből, füvekből állíthatod össze. Hamarosan megjelennek majd a bogarak, sőt a kora tavaszi fészekrakási időszakban a madarak is idelátogatnak fészekrakó anyag gyűjtése céljából.

Az intenzív zöldtető szemre vonzóbb, de ugyanolyan fenntartási igényű, mint egy kert, gondoskodnod kell a tápanyag utánpótlásról, metszésről, öntözésről. Beültetésére bokrokat és alacsony növésű fákat javasolnak. Akkor válaszd ezt a típust, ha teraszt akarsz kialakítani a lapos tetőn!

Bárhogyan is döntesz, előtte egyeztess egy szaktervezővel. A zöldtető kialakítása speciális rétegrendet jelent, hiszen a növényeknek ültető közeg kell, de a felesleges vizet el kell vezetni. Megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel mindez megoldható. Sőt, ha körülnézel, ma már előkészített zöldtető csomagokat is vásárolhatsz az ezzel foglalkozó szakcégektől!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük