Kertkapu

Koronázd meg a kerítést egy kapuval!

Emlékszel még a régi, falusi léckerítésre, amelyet megmászva kiszakadt a nadrágod ülepe és odahaza nem túlságosan örültek a testedzés e módjának? Azt sem értették, hogy ha van kapu, miért nem ott jársz be? És nem díjazták túlságosan, amikor hintáztál a kiskapun. Ide-oda lökdösted magad, kinyílt és becsukódott a vén, használt lécekből ácsolt, derékig érő kapu és minden mozdulatnál nyikorgott. És most csukd be az emlékkönyvet, tedd vissza a polcra és gyere, lépj be a mai, modern kapuszerkezetek világába és válassz!

Ugye tudod, hogy a kapu szerepe kettős: elválaszt, illetve összeköt. Mielőtt választasz, gondold végig, mit szeretnél: elég a kiskapu, vagy kell mellé a kétszárnyas nagykapu is? Hagyományosan nyílót választanál vagy a modern megoldású, sínen csúszót? Hallottál már az úszókapuról, amelynek az alsó pereme nem ér le a talajig?

Merj nagyot álmodni és azonnal szólj a tervezőnek, hogy gondoljon a szükséges automatizálásra, tervezze meg a kapunyitó motor helyét, mert munkából jövet már az utcádba érve szeretnéd távirányítóval indítani a nyitási műveletet és mire befordulsz a házad elé, kitárt kapu vár. Sőt, a szekcionált vagy billenő garázskapu is nyílik és te kényelmesen, a száraz padlójú garázsban lépsz ki az autóból.

Ne feledkezz meg az anyagról sem! Egy modern formavilágú épülethez válassz kovácsoltvas kaput, azonban a hagyományos parasztházakhoz jobban illik a rusztikus fából készült.

Ha a kertet látványosan és szemet gyönyörködtetően alakítottad ki, és örülsz a hétvégén egymásba karolva sétálgató párok ámuló szavainak, ne rejtegesd a csodát, oszd meg velük! A kovácsoltvas kapuk rácsozatai, csipkéi, fonott, vagy csavart mintájú oszlopai, díszítései emelik házad esztétikai értékét, és egyben bepillantást engednek a birtokodra.
Napjainkban reneszánszukat élik a természetes anyagból, öregedő fából készült kapuk, amely lécei szorosabban zártak ugyan, a közöttük levő réseken a kíváncsi szemek mégis bekukucskálhatnak. A szomszédok így természetesen válthatnak veled egy-egy szót az időjárásról.

Bármelyiket is választod, a kapunak illeszkednie kell a környezethez, a házadhoz és a kerítéshez. Tudtad, hogy a kerítés koronájának tartják?

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük