Háztető

Tető, de miből?

Épül a házatok vagy csak a tetőt szeretnétek felújítani? Mindenképpen érdemes átgondolni, hogy milyen sapka kerüljön a házra. Fontos cél az ízlésesség.
Amennyiben parasztházat újítotok fel, akkor annak a típusnak a jellegzetességeit kell figyelembe vennetek, hogy megőrizhessétek a jellegét. Tehát ezekre a házakra leginkább cserepet kell választani, téglaszínben és hódfarkú kivitelben.

A modernebb épületeknél már nem ilyen egyszerű a dolog, annak függvényében, hogy az épület letisztult formavilágú, vagy homlokzata megtört, vagy esetleg szabályosan geometrikus, mindegyiknél más-más lehetőségek vannak. Ha a tetőt jól választjátok ki, akkor egy szemet gyönyörködtető műalkotássá válik az épület.

A szakma többféle alapesetet határoz meg. Az egyik az, amikor az épületre alacsony hajlású tetősík jellemző, vagy pedig töredezett az épület tetőszerkezete, ilyen esetben nem tudja a hagyományos tetőcserép ellátni megfelelően a funkcióját. Ilyen esetben érdemes a futurisztikus világba elkalandozni, már cinkből, acélból vagy alumíniumból is gyártanak tetőfedő alapanyagokat.

A másik tetőtípus, amikor a homlokzat átfordul tetőbe, azaz a homlokzatot és a tetőt homogén felületként, együttesen kezeli a tervező. Ilyenkor szintén ezekből az anyagokhoz érdemes választanotok. Mindkét esetben fontos a szigetelés és a megfelelő kiszellőztetés.

A harmadik alapeset a szokványos kategóriába tartozik, amikor egyszerű szerkezetű a ház és a tető dőlésszöge meghaladja a 25 fokot. Ekkor érdemes a tetőcserepek között szétnézni. Ami lehet sík, szögletes, a színváltozatok is többfélék lehetnek, a hagyományos vöröstől az antraciton keresztül egészen a mélyfeketéig terjedhet.

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük