Meg lehet úszni az építkezést és a felújítást ma már gipszkarton nélkül?

Korunk egyik nagy vívmánya az építkezések terén a gipszkarton megjelenése és sokoldalú felhasználása. A belső terek tagolásában, burkolásában van jelentősége, álmennyezeteket, dekorációkat készítenek belőle.

Használata mellett szól, hogy a gipszkarton szerelése gyors, és jóval kevesebb piszokkal jár, mint a hagyományos megoldások. A szállítási és beszerzési költsége is kevesebb, mint a tégla-cement variációé, még a gipszkarton szereléséhez szükséges kiegészítőkkel együtt is. A különböző épületgépészeti csövek, vezetékek könnyen eltakarhatók vele. Idővel nem repedezik meg, mint a hagyományos vakolat, valamint a gipszkarton fal mindig egyenes. Mivel nem éghető, az esetleges tüzek terjedését akadályozza. Kiválóan alkalmas a már meglévő falak belső hőszigetelésére. Környezetbarát és illat-semleges, így nem bocsát ki magából egészségre káros anyagokat. Könnyen és gyorsan készíthetünk vele válaszfalat, így mindkét gyereknek lehet külön zuga. Ráadásul megfelelő háttértudással és némi barkácskészséggel, akár saját kezűleg is kivitelezhetjük.

Számos előnye mellett eltörpülnek a hátrányai, amik korrigálhatók. Nem vízálló és rossz hangszigetelő, a hőtároló képessége is gyenge. Valamint a belőle készült fal nem terhelhető úgy, mint a tégla, bár a gipszkarton szerelésekor elhelyezett merevítő szerkezetekkel ez megoldható. Az első kettő, pedig kivédhető kicsit drágább árfekvésű impregnált, illetve hanggátló gipszkartonnal.
A címben feltett kérdésre a válasz: igen, megúszhatjuk a gipszkarton használatát. De vajon érdemes?

 

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük