Könnyűszerkezetes ház – mik a hátrányai?

Könnyűszerkezetes ház építése előtt nem árt alaposan tájékozódni, hiszen az előnyei mindenfelé visszaköszönnek, de a hátrányairól ritkán hallhatunk. Lássuk, hogy milyen árnyoldalai lehetnek.

Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy körültekintően válasszuk ki az építési vállalkozót, mert a nem megfelelő alapanyag vagy kivitelezés a kész házat örök rémálommá változtathatja számunkra. Ha spórolnak a fa vegyszeres kezelésén, akkor az vizesedhet, penészedhet, korhadhat, a falba mindenféle nem kívánatos élőlény otthonra lelhet.

Ráadásul nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a falak terhelhetősége is gyenge, így előre el kell tervezni, hogy hol lesz szükségünk merevítőkre. A falak hangszigetelése sem vetekedhet egy téglafaléval, és ez mondható el a hőszigetelésről is. Nyárra célszerű beszerezni egy klímát, ha el akarjuk kerülni a hőgutát. A könnyűszerkezetből adódóan az épület kevésbé ellenálló a külső viszonyoknak. Folyamatosan alakul, vetemedik az erősebb szélben.

A könnyűszerkezetes ház építése a tengerentúlon nagyon népszerű. Viszont a híradásokból tudjuk, hogy a katasztrófahelyzetekben nem túl ellenállóak ezek az épületk. A hurrikán elfújja, az erdőtűz pillanatok alatt porrá égeti. Hazánkban sok biztosító nem is köt rájuk biztosítást, vagy csak jóval drágábban, mint más ingatlanokra.

Ha nem az ár az elsődleges szempont, akkor valószínűleg drágán fogunk építtetni egy olyan házat, ami kevésbé időtálló, s a későbbiekben szinte eladhatatlan.

Érvek a könnyűszerkezetes ház ellen

Senkit nem akarunk lebeszélni a könnyűszerkezetes ház választásáról, de ezeket érdemes végiggondolni még a döntés előtt.

1.) A mi égtájunkon is egyre szélsőségesebb az időjárás. Egyik héten még -20 fok van, a másik héten pedig +30. Az 50 fokos hőingást a kövek is megsínylik, nem még a könnyű felépítmények. Új házat nem azért épít vagy vesz az ember, hogy 5-10 év múlva kezdje elölről, hanem ezeket nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is készítjük. Óriási kérdés, hogy milyen állapotban lesz egy főként fa és gipszkarton alapokkal rendelkező könnyűszerkezetes ház egy évtized múlva.

2.) A könnyűszerkezetes házak iszonyatos tempóban veszítik az értéküket, nagyon nehezen eladhatóak, ezek a legkevésbé keresettek a használt ingatlan piacon.

3.) A biztosítók nem igazán szeretik ezeket az épületeket. Ez bizony rossz ómen, hogy nem tudsz rá biztosítást kötni, vagy csak nagyon drágán.

4.) Az átalakítások sem olyan könnyűek a későbbiek folyamán, mint gondolnánk, mert ha itt megbontod, ott már össze akar csuklani…

5.) Olcsónak tűnik, de hosszú távon nagyon nem az, ráadásul sokkal sérülékenyebbek is ezek a házak, mint a hagyományos falazattal és tetőszerkezettel, aláalapozottsággal bíró társaik.

Kérdezz meg egy építészt, hogy beköltözne-e könnyűszerkezetes házba! Nagy valószínűséggel nemet fog mondani.
Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük