A legmodernebb fűtési megoldások tényleg a legjobbak?

Értékeld a cikket

Manapság már számtalan lehetőség kínálkozik otthonunk felfűtésére – a hagyományos kályháktól, cserépkályháktól, sparheltektől vagy akár búbos kemencéktől kezdődően, a talán legtöbbek által használt konvektoros gázfűtésen, távfűtésen át, a vegyes tüzelésű kazánig, a kombicirkóig, elektromos-, vagy infrafűtésig. Mindenki kiválaszthatja lakása adottságaihoz, családja igényeihez, illetve pénztárcájához mérten a számára ideális megoldást.

Ilyenkor talán mindenki úgy gondolhatja, hogy a legmodernebb megoldás egyben a legjobb is. Hiszen a tudomány és a technika fejlődik, mérnökeink egyre kifinomultabb tervezési eljárásokat alkalmaznak. Ez valahol nyilván igaz is, azonban nem biztos, hogy nekünk, a családunknak, illetve a házunknak is ez lesz az ideális megoldás.

Több szempontot is érdemes ugyanis figyelembe venni a számunkra tökéletes fűtési módszer kiválasztásánál. Elsődleges szempontként a lakók komfortérzetére érdemes gondolni. Ha a nagymama például világ életében a cserépkályha kuckós melegében aludt el, ráadásul a három szobából csak az egyiket használja érdemben, akkor nem biztos, hogy jó ötlet beruházni például egy kombicirkóra. Ugyanígy a rezsi költségére is érdemes odafigyelni: ha a család birtokáról közel ingyen van a tűzifa, nem biztos, hogy érdemes gázzal fűteni.

Jól át kell gondolni tehát minden építkezés, illetve minden kisebb-nagyobb felújítás előtt, hogy szeretnénk-e változtatni a fűtési rendszeren, és ha igen, megéri-e az nekünk. A fűtési rendszer kiválasztására, mint oly sok minden másra, is igaz a régi bölcsesség, hogy célszerű, ha mindig a józan eszünk vezérel bennünket.

 

Képek forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük