A burkolás legfontosabb kellékei

Időszerűvé vált a belső burkolat cseréje, vagy a házépítés abba a fázisba került, hogy a burkolás következik a munkálatokban? Ilyenkor sokan azt hiszik, hogy a padlóburkoló lapok beszerzésére van csupán szükség. Pedig számos kiegészítő anyag és segédeszköz szükséges ahhoz, hogy a fali csempe vagy a padlóburkoló lap el tudja látni a funkcióját.

Amennyiben nem teljesen sima az aljzat, akkor célszerű önterülő aljzatkiegyenlítőt használni. Ez az anyag síkká tudja varázsolni az egyenetlen aljzatbetont.
A másik fontos anyag a csemperagasztó, melynek felviteléhez fogazott glettvas szükséges.

A laikusok általában nem tudják, hogy elengedhetetlen segédeszköz a burkolás során a vízmérték, ugyanis ennek segítségével tudja a burkoló vízszintessé varázsolni a felületet.
Ahhoz, hogy a padlóburkoló lapok esztétikusan legyenek egymás mellé helyezve, mindenképpen szükség van úgynevezett fugakeresztekre. Ezek az apró műanyag keresztek onnan kapták a nevüket, hogy az általuk kijelölt sávokba fog majd a bekerülni a színezett fuga.

Az esetek túlnyomó többségében az egymás mellé helyezett padlóburkoló lapok vagy fali csempék nem adják ki a felületet, általában vágni kell belőlük, de az is előfordul, hogy a csöveknél, csapoknál szintén szabni kell. Ezekhez a burkolási munkafolyamatokhoz elengedhetetlenül szükséges csempevágó és körkivágó eszköz alkalmazása. A vágott felületek általában élesek, ezeket gyémántfejű sarokcsiszolóval lehet simává tenni.

Miután a padlóburkoló lapok, fali csempék pár nap száradás után stabilan állnak a helyükön, akkor következik a fugázás. Ehhez a folyamathoz fugázó szivacs szükséges.

 

Képek forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük