Hogyan juthatunk családi ház tervhez?

Értékeld a cikket

Egy családi ház építését alaposan meg kell tervezni. Ehhez pedig szükséges egy családi ház terv. Vajon ezt kizárólag építésztől lehet beszerezni?

Sokan ragaszkodnának a „kockás füzethez”. Ma már azonban egy családi ház építése annyira szigorú engedélyekhez kötött, hogy ez esetleg csak kiindulási alapnak lehet jó. Egy családi ház tervet ugyanis mindenképpen érdemes építésszel elkészíttetni, különös tekintettel azokra az esetekre, amikor hitelt vagy támogatást, például CSOK-ot szeretnénk igénybe venni. Sajnos azonban, még így is, többször is újra kellhet rajzolni a családi ház tervet.

Ma már az Internetről rengeteg típusterv vagy mintaterv elérhető. Ezek is azonban inkább ajánlásként szolgálnak. Azzal nem ártunk, ha ezeket a terveket átnézegetjük. Hiszen, ha az építészünkhöz vagy lakberendezőnkhöz már ennek révén egy letisztultabb elképzeléssel érkezünk, azzal rengeteg időt megspórolhatunk. Fontos azonban, hogy ezeket az elképzeléseket tudjuk rugalmasan kezelni.

Az engedélyeztetés tehát egy bonyolult, soklépcsős procedúra. Nem árt tudni, hogy nem csak magához a családi házhoz szükséges egy tervet vagy tervrajzot felmutatni, hanem általában szükség lehet például egy kerítés tervre vagy akár kertrendezési tervre is. Sok esetben kérik az energiatanúsítványt, így egy energetikai optimalizációt is érdemes készíttetni.

Nem érdemes tehát a családi ház terven spórolni, hiszen sajnos a mai viszonyok mellett nagy valószínűséggel nem fog sikerülni a saját tervünknek az elfogadtatása. A szakembereknek pedig már óriási tapasztalatuk van ebben. Ne fecséreljük hát az energiánkat partizánakciókra, inkább gondoljunk arra, hogy a szakszerű terveztetés bizony a mi érdekünk is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük