Biztosra akarsz menni? Válasz körültekintően építészt!

Az építkezés egyik kulcsszereplője az építész. Ezért semmiképpen ne az építészen próbálj spórolni, mert előfordulhat az, hogy menet közben kell építészt váltani és dupla annyiba fog kerülni átterveztetni a házat, mint elsőre jól megcsináltatni. A szimpátia mellett számos szempont akad a jó döntéshez.

Lássuk, mire kell odafigyelned!

1. Ne csak építész legyen, hanem jogosultsága is a tervezésre.

Ha egy építésznek dizájnos honlapja van, nem biztos, hogy jogosult is tervező munkát végezni. Mindenképpen ellenőrizd az Építész Kamara honlapján, hogy a tagság mellett tervező jogosultsággal is rendelkezik-e az illető.

2. Ne csak tervező legyen, hanem felelős műszaki vezető vagy műszaki ellenőr is.

A tervezőasztal mellől nincs tisztában a költségekkel, nem tud életszerű költségvetést készíteni számodra, de ha felelős műszaki vezetőként vagy műszaki ellenőrként levezényelt már pár építkezést, akkor adhatsz a véleményére.

3. Fontos a saját referencia

Ha az építész a honlapján idegen tollakkal ékeskedik, azaz más tervezők képeivel villog, vagy csak látványterveket láthatsz, akkor nincs garancia arra, hogy milyen a munkája. Viszont ha be tudja mutatni a saját munkáit, akkor már tervezhetsz vele.

4. Fontos az iskola

Mindenképpen kérdezd meg a jelöltedet, hogy milyen iskolát végzett. Az idősebbek körében lehet főiskola, de az ifjabbak már inkább egyetemen végeznek, a technikus végzettség nem elégséges. Ha a besorolási szintet nézzük, akkor É/2, de inkább É vagy É/1 minősítésű tervezőt válassz.

5. Technikai háttér

Mivel mostanság az ÉTDR-be (Építésügyi Támogató Dokumentációs Rendszer) elektronikusan kell rögzíteni az anyagokat, alapvető elvárás a szoftveres háttér. Ha az építész manuálisan akarja töltögetni a papírokat, akkor gyorsan búcsúzz el tőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük