Építész

Biztosra akarsz menni? Válasz körültekintően építészt!

Értékeld a cikket

Az építkezés egyik kulcsszereplője az építész. Ezért semmiképpen ne az építészen próbálj spórolni, mert előfordulhat az, hogy menet közben kell építészt váltani és dupla annyiba fog kerülni átterveztetni a házat, mint elsőre jól megcsináltatni. A szimpátia mellett számos szempont akad a jó döntéshez.

Lássuk, mire kell odafigyelned!

1. Ne csak építész legyen, hanem jogosultsága is a tervezésre.

Ha egy építésznek dizájnos honlapja van, nem biztos, hogy jogosult is tervező munkát végezni. Mindenképpen ellenőrizd az Építész Kamara honlapján, hogy a tagság mellett tervező jogosultsággal is rendelkezik-e az illető.

2. Ne csak tervező legyen, hanem felelős műszaki vezető vagy műszaki ellenőr is.

A tervezőasztal mellől nincs tisztában a költségekkel, nem tud életszerű költségvetést készíteni számodra, de ha felelős műszaki vezetőként vagy műszaki ellenőrként levezényelt már pár építkezést, akkor adhatsz a véleményére.

3. Fontos a saját referencia

Ha az építész a honlapján idegen tollakkal ékeskedik, azaz más tervezők képeivel villog, vagy csak látványterveket láthatsz, akkor nincs garancia arra, hogy milyen a munkája. Viszont ha be tudja mutatni a saját munkáit, akkor már tervezhetsz vele.

4. Fontos az iskola

Mindenképpen kérdezd meg a jelöltedet, hogy milyen iskolát végzett. Az idősebbek körében lehet főiskola, de az ifjabbak már inkább egyetemen végeznek, a technikus végzettség nem elégséges. Ha a besorolási szintet nézzük, akkor É/2, de inkább É vagy É/1 minősítésű tervezőt válassz.

5. Technikai háttér

Mivel mostanság az ÉTDR-be (Építésügyi Támogató Dokumentációs Rendszer) elektronikusan kell rögzíteni az anyagokat, alapvető elvárás a szoftveres háttér. Ha az építész manuálisan akarja töltögetni a papírokat, akkor gyorsan búcsúzz el tőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük