Ablak a világra – hogyan válasszunk ablakot?

Amikor építkezünk, akkor nemcsak téglára, tetőcserépre, csövekre, hanem ablakokra is szükség van. Ilyenkor fontos, hogy ne a termék árát nézzük elsősorban. Nem szabad beérni a barkács áruházakban kapható alacsony árú és egyben rosszabb minőségű termékekkel. Fontos, de nem elsődleges szempont, hogy fából, fémből vagy műanyagból készült az ablakunk, ez inkább ízlés dolga. Mindháromnak megvan a maga előnyös tulajdonsága, fém ablakokat például lakóépületeknél általában nem használnak.

Ha már eldőlt, hogy fa vagy műanyag ablakot vásárolunk, akkor egyéb tényezőkre is érdemes odafigyelni a választásnál.

  • Kizárólag olyan ablakot szabad venni, aminek minden oldalán van záródási pont. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kilincs elfordításával, az ablakkeretnek mind a négy oldalán (alul, felül, kétoldalt) van záródási pontja, így biztosítva a tökéletes záródást.
  • Természetesen azt, hogy az ablak csak nyíló vagy csak bukó vagy kombinált funkcióval ellátott legyen, azt mindenkinek magának kell eldöntenie.
  • Fontos szempont az üvegezés is. A 75 mm-nél keskenyebb ablakokat, legyen az fa, vagy műanyag eredendően a kétrétegű üveghez tervezték. Az ennél vastagabb kerettel rendelkező ablakoknál pedig érdemes a háromrétegű üvegezést választani.
  • Ha olyan környéken lakunk, ahol nagyobb a betörés veszélye, ott érdemes földszintes ingatlanoknál biztonsági fóliával ellátott üvegű ablakot választani.
  • Arra is időben kell gondolni, hogy mivel szeretnénk az ablakunkat árnyékolni, ugyanis az ablakkeret kialakításánál ez fontos szempont lehet, például ha rolót akarunk felszerelni.

Bármilyen ablakot választunk, az legyen minőségi és a lakókörnyezethez esztétikusan illeszkedő.

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük