A villanyszerelők álma – ha ezeket átgondolod, imádni fognak

Amikor valaki házat épít, vagy átalakítási munkákba kezd, akkor mindenképpen gondolnia kell a villanyszerelőre is. A jelenlegi építési jogszabályok előírják, hogy már az előzetes tervdokumentációban is meg kell adni, hogy milyen elektromos berendezéseket szeretnénk üzemeltetni, hová szeretnénk konnektorokat, kapcsolókat.

Ezt rábízhatjuk a terveket készítő tervezőkre, de az elképzelésekre nekik is szükségük van, hogy a megrendelő igényeinek megfelelően tervezzenek, hiszen az egyszerűsített eljárás során beadott dokumentumok módosítása esetén minden esetben jelezni kell a változásokat.

Ha átépítés történik, akkor csak a villanyszerelővel kell egyeztetni, de ő is örülni fog, ha már kész elképzelésekkel állunk elő.

  1. Fontos mindenképp átgondolni, hogy milyen berendezéseket szeretnénk a lakásunkban használni. Az egy fázis általában csak a minimális igénybevétel esetén ajánlott. Ha szeretnénk például légkondicionáló berendezést üzemeltetni, abban az esetben már célszerű a három fázist beköttetni. Ez abban az esetben is ajánlott, ha az udvaron barkácsműhelyt tartunk fent, hiszen a különböző munkagépeknek nagyobb teljesítményre van szüksége.
  2. Át kell gondolni, hogy hol lesznek felszerelve a nagyobb áramfelvevő berendezések, például a légkondicionáló berendezés központi egysége, vagy esetleg a villannyal működtetett tűzhely.
  3. Érdemes megtervezni, hogy hová szeretnénk majd a kapcsolókat tenni, illetve a konnektorokat is, hogy hová és hány darab kell belőle. Például a konyhában biztosan nem lesz elegendő egyetlen dugalj.
  4. A vezetékelés tervezése is nagyon fontos, hiszen nem ugyanúgy szerel fel a villanyszerelő egy csillárt vagy egy spotlámpa-rendszert.

Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük