Muszáj a háztervhez tervező? Vagy másképp is be lehet szerezni a terveket?

Értékeld a cikket

Amennyiben úgy döntünk, hogy házépítésre adjuk a fejünket, akkor a háztervek elkészítéséhez nem elégséges, ha egy kockás papírra felskicceljük, hogy melyik helyiséget hová tegyük, aztán majd a kőműves okosban megoldja. Napjainkban a házépítés építési engedélyhez vagy bejelentési kötelezettséghez kötött tevékenység.

Kész tervekből is válogathatunk, ezek különbözhetnek az elépzelésünktől, de találhatunk megfelelőt, ez a lehetőség olcsóbb, és mint az egyedi tervezésűnél megkapunk minden háttér-dokumentumot

A háztervek szempontjából két lehetőségünk van. Vagy felkérünk egy építészt, aki A-tól Z-ig megtervezi nekünk a házunkat, elvégezteti a különböző vizsgálatokat, segítséget nyújt a bejelentési kötelezettség teljesítésében. Ebben az esetben száz százalékig az igényeinknek megfelelő ház fog a háztervekre rákerülni, ugyanis nekünk készíti el a családi házunk tervrajzait, az ő szaktudásával, de a mi igényeinknek megfelelően.

Egyedi tervezésnél, a megálmodott házunk épül fel, a tervező a mi elképzeléseinket rajzolja meg

Olyan lehetőség is akad manapság, hogy már előre elkészített tervek közül választhatunk. Vannak olyan tervezőirodák, amelyek kifejezetten ilyen tervekre szakosodnak. Természetesen nem szabad azt gondolni, hogy ezekhez a tervekhez ingyen hozzájuthatunk. Ezeket is meg kell vásárolni, minden háttér-dokumentációval együtt. Ezeknek a terveknek a megvásárlása lehet kicsit olcsóbb lesz, mintha teljes egészében az elejétől terveztetnénk meg a házat, viszont a hátránya, hogy nem tud száz százalékban idomulni a saját igényeinkhez. Az előre elkészített háztervek esetében ugyanúgy nem elégséges a tervek megvásárlása, hiszen a házépítés bejelentéshez kötött tevékenység, így ezeket a terveket ugyanúgy át kell futtatni az építéshatósági bürokrácia útvesztőjén.
Ezért érdemes elgondolkodni, hogy saját egyedit, vagy sablon alapján készült házat szeretnénk.

 

Képek forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük