Tetőfólia – mit véd és mitől?

A víz lefelé mindig utat talál magának, ezért nyilvánvaló, hogy a tetőcserepek közötti legkisebb résen is bejut. Téli időben a porhó is meg tudja tenni ugyanezt. Ez ellen azzal lehet védekezni, hogy a cserép alá tetőfóliát tesznek, ami kivezeti a vizet az eresz felé. Ám a fólia szerepe nem csak annyi lehet, hogy egy vízzáró réteget képezzen a tetőszerkezetben.

A tetőcserepek alatt helyezik el ugyanis a tetőszigetelést, melynek anyaga legtöbbször érzékeny a nedvességre, annak hatására szigetelőképessége romlik. De honnan kerül nedvesség a szigetelőréteghez, ha a cserepek és a szigetelés között tetőfólia van? Pára formájában belülről, a padlástér felől. Ez különösen is igaz akkor, ha a tetőtér be van építve, lakótérként is szolgál. A probléma kiküszöbölésére a szigetelés és a padlástér közé is szükséges egy réteg fólia, aminek az a célja, hogy a belső párát ne engedje át a szerkezethez.

Ha azonban valamennyi pára mégis bejut a két fólia közötti részbe, akkor ott megreked, és károsítja a szigetelést. A cserép alá a valódi megoldást egy olyan tetőfólia jelenti, ami egyszerre vízzáró és páraáteresztő, tehát a vizet nem engedi be, a párát viszont kiengedi a szerkezetből. Így védi a tetőteret a beázástól, a tetőszerkezetet a fagykároktól, a szigetelőréteget a nedvességtől, a belső teret a párásodástól és az ennek következtében kialakuló penészesedéstől.

Tekintve, hogy ilyen komplex funkciója van, érdemes jó minőségű tetőfóliát használni, mert ezzel később jelentkező károktól óvhatjuk meg épületünket, és egyszerre érvényesíthetjük a komfort és az energiahatékonyság szempontjait.

 

Kép forrása: pixabay.com

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük